Opštinske novine

Страна 1022

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ПРЕДАЈА НОВИХ ЗАСТАВА Иза свештеног освећења почео је највећи и најлепши чин тога дана: предаја застава војсци, из Краљевих руку. Први ађутант, генерал г. Драг. Стојановић прихватио је прву заставу, заставу пешадијског пука Краљеве

ГОВОР Њ. В. КРАЉА

Њ. В. КраЛ) прима југссловенске заставе

Пошто је предао и последњу заставу, уздижући главу, Краљ обгрли погледом целу Своју јуначку војску, непрегледну масу свога народа, и изговори јасним и громким гласом речи, које ће бити златним словима забележене у аналима југословенске историје, из доба, када је она бележила свој најбољи прогрес: Јунаци, Од овога тренутка наше старе, славом увенчане заставе припадају нашој светлој пационалној историји. Под тим заставама су наши прослављени пукови, кроз дуге ратове летели из боја у бој, са фронта на фронт, из победе у победу, кроз најжешће буре из најтеже патње ка највећој војничкој слави. Њиховим копљима обележене су границе Краљевине Југославије, из њихових бојних набора завејао је снажио и за увек завладао дух националног ослобођења и уједињења. Мушким срцем и са дубоком поштом и љубављу свијмо, јунаци наше старе заставе славе, оне су најсјајније испуииле свој завет. Нека нове заставе које вам предајем, буду од сада света знамења ваших пукова, знак јуначког зборишта и залога ваше војничке части. Са вером у Бога, за Краља и Отацбину, уприте у најтежим часовима своје погледе у њих; њима дугујете последњи дах и последњу кап крви своје. Уздигните их високо и браните их јуначки као светињу, као част своју, у њима је Краљ и Отаџбина, над њима су сени палих витезова и победника.

гарде из руку заставника и предао је Њ. В. Краљу, који ју је пружио команданту Своје гарде, пуковнику г. Љубиши Живковићу. Овај ју, целивајући прима и поздрављајући одлази у свој строј, предајући заставу заставнику. На исти начин, редом, примали су команданти коњичких и пешадијских пукова, као и командант жандармерије, своје заставе из руку Њ. В. Краља.

Њ. В. Краљ говори ..,