Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Страна 1023

Са том заповешћу и вером Мојом у ваше јуначко срце, нека ваше пукове под новим заставама, са Божјом помоћу, вазда прати јуначка срећа и слава. Живели јунаци! ГОВОР МИНИСТРА ВОЈСКЕ И МОРНАРИЦЕ Иза говора Њ. В. Краља, који' је поздрављен неописивим одушевљењем и заглушном буром часовног клицања, Министар војни генерал г. Хаџић изговорио је ове речи: Ваше Величанство, Јединице, којима је Ваше Величанство благоизволело на данашњи дан подарити нове заставе, а у њима и сви ми војници Вашег Величанства од најстаријег команданта до најмлађег редова подастиремо најдубљу захвалност Вашем Величанству за подарена нам пуковска знамења. Прихватајући их из руку Вашег Величанства лицем на дан рођења узвишеног Вам Сина, нашег љубљеног Престолонаследника Краљевића Петра сви смо ми дубоко прожети свешћу у својим дужностима, које од овог тренутка па за увек имамо према подареним заставама. Пред узвишеним лицем Вашег Величанства а са погледом упртим у ове пуковске светиње, сви ми као један полажемо овог часа јуначки завет: да ћемо све своје силе заложити да будемо и увек останемо достојни високог поверења, које нам је овим указано и да ћемо пред очима имати вазда светли пример оних незаборављених јунака, који су, остајући и у најтежим тренутцима до краја верни својим славним заставама под мудрим вођством Блаженопочившег Краља Петра Великог Ослободиоца и Вашег Величанства, само тако и могли остварити велико дело народног ослобођења и уједињења. Чврсто и непоколебљиво решени да се на њихов пример угледамо, југословенски пукови залажу своју војничку реч да ће славу старих застава примљену у аманет уз подарене им нове заставе, верно чувати и увек светлу преносити на нова поколења, као и да ће, са вером у Бога, а на славу свога Узвишенога Краља и Његовог Дома и за срећу Отаџбине, своје војничке дужности у свима приликама верно вршити до краја и до последње капи крви. Са таквим заветом, ми верни официри, подофицири, каплари и редови Вашег Величанства' из дубине својих срдаца кличемо: Да живи наш узвишени Врховни Командант Њ. В. Краљ Александар Први и Његов светли Дом! —■ Живео!. . . ., огромни талас овог узвика пренео се бескрајно Бањицом. То је на-

род, заједно са својим Министром, прихватајући његове речи, поздрављао Свога Краља... Музике су засвирале поздрав: „Ево нашег Краља!", а батерија са Бањичког виса почела је са паљбом, коју су прихватили топови монитора са Саве. Пошто се задржао неко време у разговору са командантима армија, Њ. В. Краљ је појахао Свога коња једним лаким скоком, и, у пратњи Кнеза Арсена, Кнеза Павла и остале свите одјахао према трибинама, заустављајући се лево од застава, испред дворске ложе, и чекајући почетак дефилеа. ВЕЛИЧАНСТВЕНИ ДЕФИЛЕ У 9.35 часова, уз свирку парадног марша, кренуле су парадним кораком трупе на челу команданта параде генерала г, Докића. Одмах иза музике марширали су заставни водови у пуној ратној опреми, у развијеном фронту, на челу са командантом и официрима. Један за другим, долазили су пукови, њих око 60 на броју. Док су се заставе, у пролазу поред Њ. В. Краља обарале на поздрав, Њ. В. Краљица их је поздрављала дубоким наклоном. А Велики Слављеник, Њ. Височанство Престолонаследник Петар салутирао је, држећи руку на ободу своје матроске капе.

Испраћај за Оплеиац старих српских застава од страие Министра воЈске и морнарице г. Хаџића и команданата пукова

Иза пукова, долазила је Војна Академија, подофицирска школа, два морнарска батаљона, Гарда у парадној униформи, — пешадија и инжињерија — и најзад коњица Краљеве гарде, коњичка артилерија, топови, тенкови, извиђачки пук и штаб ваздухопловне команде. За то време, гласници-голубови кружили с.у ваздухом, а на хоризонту се појавио бомбардерски ваздухопловни пук, предвођен нашом победничком екипом са утакмица Мале Антанте. По свршеном дефилеу, Њ. В. Краљ попео се у Краљевску ложу, и одатле, са Њ. В. Краљицом и Престолонаследником напустио место славља аутомобилом, праћен незапамћеним френетичним аплаузоад.