Opštinske novine

Стр. 618 и : 1=37" ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ СЛУЖБЕНИ ДЕО:

Рад општинског одбора: ЗАПИСНИК IX Редовне седнице Одбора Општине београдске, одржане 25. фебруара 1931 годипе у 6.30 часова по подне.

Претседавао Претседник Г. Милан Нешић. Деловођа Г. Божидар Павловић. Потпретседници Г. Г. Д-р Милослав Стојадиновић и Никола Крстић и кмет-правник Г. Исидор Протић. Од одборника били су г. г.: Д-р Александар М. Леко, Тјешимир Старчевић, Д-р Букић Пијаде, Јован Мисирлић, Мих. Ј1. Ђурић, Д-р Лазар Генчић, Милош П. Радојловић, Благоје Ј. Антонијевић, Никола Ђорђевић, Светозар Гођевац, Ђура Бајаловић, Д-р Љуба Стојановић, Мил. Ђ. Радосављевић, Милован Матић, Драг. Матејић, М. Сокић, К. Букавац, А Фирт, Д-р Страш. Љ. Милетић, Дим. Станчуловић, Негослав Илић, Павле Миљанић, Д-р Д. Аранђеловић, Јов. Дравић, Д-р М. Недељковић, Трифун Јовановић, Јосиф Фрид, М. Ј. Стојановић, Драгољуб К. Милошевић, Ранко Живковић, Ставра Трпковић, Т. Здравковић, Петар М. Гребенац, Богдан Крекић и Д-р Мића Анић. 1. Записник VIII. редовне седнице није прочитан, пошто још није стигло одобрење надзорне. власти, већ је остављено да се то учини на идућој седници. 2. Деловођа одбора саопштава да су се извинили одборници г.г.: Шемајо де Мајо, Радисав Јовановић, Крста Гиновић и Ђорђе Попара. Одборник г. Д -р Милорад Недељковић моли Суд да на једној од идућих седница стави на дневни ред питање плаћања такса за електрику и воду путем чекова. Претседник г. Милан Нешић обећава да ће на идућој седници то питање бити стављено као засебна тачка дневног реда. 3. На предлог Суда О. Бр. 4121 Одбор је једногласно РЕШИО: Да се део Босанске улице од Милоша Великог до Балканске улице назове: „Улица адмирала Гепрата", а у част доласка француског адмирала Гепрата у нашу Престоницу и у знак великог поштовања и благодарности за старање, које је он у Бизерти указао нашој војсци после њене евакуације, и за велике заслуге, које је он имао код реорганизације и брзог оспособљавања њеног за даљу борбу, крунисану дефинитивном победом савезника и ослобођењем наше отаџбине.

4. Код тачке дневнога реда: „Предлог нове Уредбе о општинској трошарини", прочитани су извештај комисије и предлог Суда, па је известилац комисије одборник г. Петар Гребенац поднео одбору подужи експозе, у коме је истакао у чему се састоји разлика између нове Уредбе, и Уредбе примљене на одборској седници од 16. јануара тек. год., а тако исто и остала преимућства ове Уредбе над оном. Моли одбор да овако прерађену Уредбу прими. Одборник г. Милован Матић тражио је обавештење о чл. 76. нове Уредбе, које му је дао чалн комисије г. Д-р Страшимир Милетић. Одборник г. Јован Дравић истиче да кад једна стзар прође кроз одбор и кад г. Министар да своје одобрење на њу оном фразом „прима се к знању', да је та ствар онда постала перфектна и да се може мењати само на начин који је за то предвиђен. То гледиште је заступао и раније а и сада остаје при њему. При свем том допада му се како је сада ствар свршена са Уредбом, али моли Суд да оваквим питањима у будуће поклони више пажње и да пред одбор ништа не износи док ствар није довољно простудирана и доведена у сагласност са законима. Претседник г. Милан Нешић, поводом тога што је ревизија целе Уредбе одлучена у његовом одсуству и пошто се често пута томе давао изглед као да је та ревизија била супротна тенденцијама суда, које је имао још у почетку, изјављује да су то само врло погрешни утисци и импресије. Ни један члан суда не може са истом компентенцијом радити све ствари. Он као техничар не уме да прави Уредбе и да их саображава појединим законима. Место тога може имати поверење у своје органе, који раде тај посао, али се тада дешава, као што се десило раније са овом Уредбом, да се учини по нека омашка, Одбор је тражио да се те омашке исправе и комисија је прегледала и средила нову Уредбу тако, да се она више приближава првој идеји, коју је суд заступао још у почетку. Суд је увек желео да укине трошарину, а ако је то немогуће, онда да је задржи само на алкохол и она је сада тако и израђена, јер у главном третира произвођача алкохола, а производња у Београду осталих трошаринских предмета у главном је ослобођена трошарине. Ако је ова Уредба сада постигла то, да