Opštinske novine

Стр. 1284

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

ство Божије, скочио у огањ пакла. Драган Винин се са неба сам спустио. Пошто Паоло није са неба донео свету никакве успехе, то га народ води на ломачу. Народ предводи Франческо. Он је несрећно заљубљен у Вину- Сцену, када народ суди Паолу и сцену када Вина тужи над аеропланом који јој је отео оца и драгана — уступио нам је г. Николајевић . . .

Г. Душан С. Пићолајевић

На сцени су прво Паоло и Вина. Чују се гласови светине, коју је против Паола повео Франческо. Ђина (у очајању) Они су већ ту! Спаси нашу љубав! Паоло Неизмерно те љубим! Желим те! И кад ти не би постојала, моја би жудња створила тебе такву, такву каква си! Неутољива је моја страст, али ћу да им добацим колико су бедни и сићушни кад своје мале жеље хоће да дожеле на небу! Они морају дознати да небо не зна за њих. Истину! Истину морају чути. Ђина Не истину! Они морају чути лаж! Лаж! (увија се око његових ногу). Ја те не дам! Не дам те, Паоло! Свет не трпи истинуНе може да је поднесе. Свима овима који долазе смрзла би се душа од истине. Истина је

њима хладна као глечер и као њихови соиствени лешеви. Њих само лаж крави. Само лаж! Ја не дам нашу прву брачну ноћ! Лажи их, Паоло! Удели свакоме оно небо које прижељкује! Нас очекује наша најлепша ноћ! Најлепша, господару мој! Паоло (подигне је) Чуће само истину! (упада светина коју води Франческо). Први грађанин Како је сиротињи тамо? Говори! Лудак Зашто Бог већ није казнио землзу огњем? Мајка Да ли ме поздравила? (наваљују сви са питањима) Паоло Тамо је ћутање. (сви одскаче од њега) Мајка (буса се у груди) Зар је ниси ни видео? Франческо (светини) Био на небу а Бога није ни видео. И није допрла до богохулника ни једна реч Божија! Паоло Ни једна једина! Франческо (светини) Значи да се Бог њему није хтео да јави. Мајка Да му се суди, Франческо! Франческо (Паолу) Ти би хтео да нас убедиш како после смрти нема ничега и како све нестаје . •. Трећи грађанин Да му се суди! Мајка Смрт грешнику! Паоло (Франческу) Знам само да на то питање жив човек не добија одговора. Франческо Онај који верује добија. Мајка Што си се онда враћао! (Франческу) Смрт! Франческо Питам те у име града који верује у Бога, што си одлазио кад сви знамо да ниси веровао у Бога. Паоло Ја сам веровао и сад верујем! Мој Бог није ваш . . . А питам ја тебе, јадни Франческо, што ти ниси пошао кад си веровао у твога Бога? Франческо Ја нисам хтео..- Није ми било потребно. . . Мој . . . (показује на светину) наш Бог брани лет на небо. Гласови Тако је! Тако! Франческо И мора ти се судити! Ти си оскрнавио небо! Мајка Одмах да му се суди! Хоћу осмех мога детета! Паоло Судите! Ја нисам оскрнавио небо и ја верујем да постоји и закопренски свет, али и у то да између и закопренског света и земље нема оне везе коју бисте ви желелиВи, ви! Франческо Па зар Бог не мисли на нас, своје верне? Паоло Бог мисли своју мисао! Франческо Зар наше молитве Бог не чује? Одговори! Паоло Он их, сигурно, чује, али ми не знамо да ли ће их услишити.