Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 1355

и изразитом претставницом данашње епохе. Отварајући ову изложбу, дакле, упућујем своје најлепше жеље за даљи развој наше младе уметности и чиним искрени апел на све грађане наше престонице, да обилатом посетом ове изложбе и обилатим откупом слика са ње, подвуку њен културни значај. Изложба је отворена!" Чим је г. Протић отворио изложбу, при-

сутни су приступили разгледању слика и вајарских радова. Београдски ликовни уметници на овој изложби изложили су преко сто слика и двадесет скулпторских радова, који ће их и ове јесени моћи достојно да репрезентују. „Београдске Општинске Новине", као орган Београда донеће у уметничкој хроници свога идућег броја један опширан, детаљан и критички приказ ове београдске сликарске изложбе.

Отварање изложбе модерних холандских сликара у музеју Принца Павла

У суботу, трећег октобра о. г., на веома свечан начин обављено је отварање новог одељења Музеја савремене уметности Принца Павла, у коме ће се чувати збирка уметничких радова модерних холандских сликара. Што је Музеј Принца Павла добио ово интересантно одељење, којим је обогаћена наша једина галерија слика у Београду, наЈвећа заслуга припада г. Меренсу, у чијој се породици као по традицији гаји љубав према нашој земљи и нашем народу, затим нашим многим пријатељима из Холандије, као и г. Бошку Христићу, нашем посланику V Хагу. Још пре 11 часова званице су испуниле вестибил Музеја на првом спрату. Међу овим званицама примећени су: г. г. Божа Максимовић, министар просвете, д-р Коста Кумануди, министар трговине и индустрије, Бошко Јевтић, министар Двора; чланови дипломатског кора: г. г. Пелегринети, Папин нунције, Хендерсон, енглески посланик, Принс, амерички посланик, г-ђа Флидер; чланови Академије наука г. г. Богдан Поповић и Александар Белић; наши уметници и књижевници: г-ђа Ана Маринковић, г. г. Љуба Ивановић, Урош Предић, Јован Дучић, д-р Светислав Стефановић, Стеван Христић и многи други. Тачно у 11 часова у Музеј је дошао Њ. В. Принц Павле у пратњи Кнеза Николе Грчког, а дочекан је и уведен у вестибил од стране г. г. ђенерала Пекића, министра Бошка Христића и д-р Милана Кашанина. Г. К. Меренс, наш генерални конзул > Амстердаму поздравио је Њ. В. Принца Павла. Г. Меренс је у своме говору укратко описао како је дошло до остварења ове нове збирке нашег Музеја савремене уметности, у којој је приказан рељефан преглед модерног стварање у ликовној уметности Холандије. Између осталог г. Меренс је рекао да је Холандија заузела прво место у развоју уметности на Западу у 15, 16 и 17 веку, и да с> тада чувена имена уметника-Холанђана по-

стала својина целог човечанства. После прекида од скоро два века, т. ј. тек од друге половине 19 века, заједно са општом ренесансом, Холандија опет указује нов правац, на чијем се челу налази чувена Хашка школа, која гаји љубав за лепоту природе, пејзаж и светлост. Збирка, којом је обогаћена галерија слика у Београду, у Музеју Принца Павла, испуњена је овим славним именима: Ван Гог, Дејсцелхоф, Слојтерс, Ферстер и други.

Коз4ег АгНоп : Расадник зумбула (Холандсћа—Шћотећа)

Г. Меренс на крају је срдачно захвалио личностима које су учиниле да овако брзо дође до остварења ове уметничке збирке, и затим је замолио Њ. В. Принца Павла да отвори изложбу. Њ. В. Принц Павле, после говора г. Меренса, отворио је изложбу овим речима: Господине, Са живим узбуђењем захваљујем пе само у име Музеја модерне уметностц већ и у име свију пријатеља уметности у Југославији на сјајној колекцији која украшује ове збирке.