Opštinske novine

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

Стр. 305

Велики Југословен, Митроплит Михаило, по великом низу година проведених на плодном, обилатом и корисном раду у Београду највише њему, нашој престоници припада, у њој — Саборној цркви — почивају му смртни остатци. Београд има улицу Светог Саве, највећег јерарха Српске цркве у доба њеног стварања. Сада се мени чини, да ћу погодити жељу свију Вас, господо одборници, аф предложим, да се у Београду једна улица на-

зове улица Митрополита Михаила, тог највећег јерарха Српеке цркве у доба стварања независности Српске цркве и државе. — Тиме ћемо, господо, учинити само своју дужност и остати доследни и потврдити оно давно речено: „Народ који своје великане цени и поштује, заслужује да их има." Одбор је једногласно примио предлог г. Гавриловића.

Својим радовима било је заступљено четрнаест наших уметника сликара, међу којима г-ђе Бета Вукановић, Ана Маринковић, Јелисавета Петровић, Милица Чађевић и Милица Милојевић; г. г. Драгомир Глишић, Милош Голубовић, Бора Стефановић, Урош Предић, Христифор Црниловић, Миодраг Петровић, Драг. Арамбашић, Љуба Ивановић и Ђорђе Крстић. Изложбу је отворио помоћник Министра просвете г. др. В. Дворниковић, у присуству изасланика Њ. В. Краља и великог броја отмене београдске публике, овим лепим говором: — „Лада има у својој прошлости и садашњости више позитивних момената. Ја ћу се овога пута задржати само на неким најглавнијим међу најглавнијим моментима. „Лада", поред свог уметничког значаја, има и своју националну трздицију и свој национални значај. Њену прву изложбу отворио је

| Анка Свех. Николајевића

Њ. В. Краљица Марија на изложби „Ладе"

30 марта ове године сахрањена је на Београдском гробљу госпођа Анка, удова пок. Светомира Николајевића, знаменитог родољуба, хуманисте, државника и писца. Необично отмена београдска госпођа Николајевићка била је жена високе интелигенције, ретке образованости и племените душе. У старом Београду, кога нестаје, госпођа Николајевићка беше уистину права, велика претставница београдских жена. Кћи негда чувеног, богатог трговца, благородног човека Гуше Бодиа, госпођа Николајевић је још у кући својих родитеља стекла и за данашње прилике завидно образовање. Говорила је перфектно француски, немачки, италијански и грчки језик и познавала је у оригиналу књижевности европске. Поред тога, то је била једна племићски повучена, пуна такта госпођа. Сваки ко је имао част да је види и да разговара са њом морао је осетити да сто.ји пред старим господским Београдом. Она је била до хришћанског пожртвовања добра мати и веран друг свога великог мужа, који је, поред многих високих положаја, једно време био и претседник Београдске општине. (Портрет Светомира Николајевиђа, који је успело израдио г. Голубовић, налази се у галерији слика Општинског музеја).

Веран друг Светомира Николајевића, оснивача Друштва Светога Саве и Друштва Краљ Дечански, Госпођа Николајевиђка је, без шума и стално повучена од света, у своме дому, деловала деценијама ревносно у ранијем културном животу Београда. С правом је важила за најобразованију и најплеменитију жену старога Београда. Она је бодрила свога великог мужа на пољу хуманости, а генерације сиромашних ђака из свих крајева наших сећаће се с пијететом дарежљивости ове госпође. Оставила је за собом узорите и ретко образоване кћери и угледне синове. Госпођа Николајевићка је мати књижевника и публицисте г. Божидара Николајевића и г. Душана Николајевића. За велику улогу коју игра у југословенском савременом културном животу и за значај своје изванредно интелигентне активности, а којој је недавно у Народној скупштини г. д-р Милослав Стојадиновић одао пуно и документовано признање, — г. Душан Николајевић има много да захвали својој мајцњ Нека је слава Анки Светомира Нико.мјевића! С. М.

Сликарска хроника:

Изложба „Ладе" Друштво српских уметника „Лада" отворило је 1904 године Велики Ослободилац поч. Краљ Петар, овог месеца своју нролећну изложбу сликарских ра- па је и касније то чинио у неколико махова. дова у Уметничком павиљону „Цвијете Зузорић". Ово је, од оснивања друштва 1904 године, по реду шеснаеста изложба.