Opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ дијског пуковника са лентом Карађорђеве звезде преко груди. Затим је узјахао коња и упутио се према постројеним трупама. У сусрет ГО. Кр. Вис. Кнезу -НамесникЈ изишао је командант Београда арм. генерал г. Војислав Томић и поднео му рапорт. Музика је интонирала химну и Н>. Кр. Вис. Кнез-Р^амесник, у пратњи министра војске и морнарице арм. генерала г. Петра Живковића, начелника Главног генералштаба арм. генерала г. Лзубомира Марића и првог ађутанта Нз. В. Краља генерала Чолак Антића пошао је да изврши смотру трупа. Сваку војну јединицу, поред које је пролазио, РБ. Кр. Вис. Кнез-Намесник поздравио је војничким поздравом: — ГТомаже Бог, јунаци! — Бог ти помогао! — одговарали су громогласно војници. Пошто је извршио смотру Н>. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле упутио се према трибинама, где је заузео место. Долазак Кнеза-Камесника међу грађанство поздрављен јз бурним клицањем: — Живео Краљ Петар II! — Живео Кнез Павле! Многобројне заставе разних грађанских друштава приклониле су се Кнезу-Намеснику у знак поздрава. На све поздраве Н>. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле љубазно је отпоздрављао. Дефиловање трупа. Чим је Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле заузео место испред трибине, тачно у 8.30 часова дат је трубом знак за почетак дефилеа.

Командант Београда арм. генерал г. Војислав Томић, као командант параде обилази постројене војне јединице

Стр. 511 На челу трупа, са челичним Шлемом на глави. у трку на коњу, појавио се са својим шгабом командант Београда арм. генерал г. Војислав Томић, командант параде, који је прошао поред Кнеза-Намесника, поздравио Га и издвојио се у страну, те сгао са леве стране од Кнеза-Намесника. Одмах затим наишла је војна музика, а за њом су ступали парадним маршом, у сјајном реду питомци Војне академије, које је публика срдачно поздравила, кличући им: — Живели академци! После питомаца Војне академије, у савршеном поретку, са шлемовима на главама и ножевима на пушкама, чврстим корацима продефиловали су питомци Подофицирске школе, чије марширање публика такође прати са одушевљеним клицањем: — Живели подофицири! Ованије кашој мормарици У белим униформама, елегантним и снажним корацима, иза питомаца Подофицирске

Маринци дгфилују...

школе, ступали су наши маринцч. Права бура од одушевљења наступила је кад су маринци пролазили поред грађана. — Живело наше море! Живели маринци! — клицало се са свију страна, и овације нашој морнарици нису престајале све док се беле униформе нису изгубиле испред очију оду,шевљене публике. Краљева гарда Одмах чкм је ишчззла морнарица, наишла је пешадија Краљеве гарде, на чијем је челу јахао на коњу в. д. команданта Краљеве гарде, генерал г. Ратко ракетић са својим штабом. Високи и крупни гардисти газили су чврстим и одлучним кораком. Чинило се да се под њиховим ногама тресе цело Бањичко поље.