Opštinske novine

Стр. 512

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

— Живела Краљева гарда! — проломили су се одушевљени усклици. За време дефиловања Краљеве гарде марш је свирала комплетна музика Краљеве гарде. Бурни пљесак грађанства дочекао је фанфару Коњичке Краљеве гарде, иза које су у касу наступали коњаници са исуканим сабљама. Исто као и коњаници у савршеном поретку, као под конац продефиловала је и артилерија Краљеве гарде.

Појаву тешке артиљерије грађанство је дочекало са гордошћу. Из хиљаде грла проломили су се Бањичким Пољем одушевљени узвици: — Живели наши артиљерци! Живела наша челична одбрана! Оштрим кораком, као и борци, продефиловала је чета болничара, са знаковима црвеног крста на рукавима. Кад је поред трибина прошла и наша моторизована контра-авионска артиљерија, са

Пешадија Краљеве гарде са заставом

Коњичка фанфара Краљеве гарде

Веллчанствена слика галопа коњице 1сраљеве гарде оставила је на присутне утисак који се никада неће моћи да заборави. Гвоздени марш! пешадије

одељењима рефлектора, изнад њих се у ваздуху појавило око четрдесет аероплана, које је предводио командант ваздухопловног пука, потпуковник г. Војислав Спужић.

На челу пешадије јахао је на коњу, в. д. команданта Дунавске дивизије, генерал г. Ђорђе Поповић са својим штабом. У оштром и отсечном парадном маршу, у сурим униформама, са шлемовима на главама и ножевима на пушкама, промарширали су гвозденим корацима пешаци другог и осамнаестог пешад. пука. Када је пешадија са својим заставама продефиловала псред грађана, присутни су поскидали капе са глава, кличући: — Живели пешаци! Иза пешадије продефиловали су митраљесци, пионири и одељења радио и голубије службе. Необично леп призор указао се кад су из кавеза пуштени голубови, који су у јатима направили круг над трибинама и изгубили се у небеском плаветнилу, да би се после опет вратили у своје голубарнике. Дефиле тешке артиљерије Пошто су поред трибина продефиловали у беспрекорном реду велосипедисти, наишао је други хаубички пук.

Кољица Краљеве гарде дефилује Хуку мотора заглушило је клицање одушевљене публике: — Живели авијатичари! Живели наши браниоци !