Opštinske novine

Стр. 616

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Краља, симболички је сад-ржала сва Чехословачка, сви н>ени крајеви и сва њена времена, од најдавније прогилости пре хи/оаду година, преко хуситског средњег века, па до недавне револуције за народно ослобођење. Земља Велехрада, Табора и Брадла долази да поздрави могилу Краља Александра и да падне на Његов одар у пуном свом симболичком значењу: јер Велехрад потсећа на хиљадугодишњицу културне словенске традиције, Табор на снагу мисли, отпора и револуције, а Брадла на наше заједничке борбе за ослобођење и коначну победу Чехословака, као и Југословена! Нека нас ова Груда земље, кад буде са највећом побожношћу пијетета стављана код Гроба Краља Александра, потсећа за сва времена на јединство чехословачко-јуГословенско. Нека нас потсећа да су једне и исте заједничке основе ЈуГославије и Чехословачке. Нека се ова Груда чехословачке земље заувек смеша са југословенском Грудом. Нека буде вечни симбол наше нераздвојности, тако као што смо били нераздвојни у борбама за ослобођење и када смо заједно прОлевали крв за узвишене идеале наших великих народа. А драГи нам БеоГрад, који је хиљадама Година чувао културу Запада од азијатских народа, који је не само Пијемонт ЈуГОсловена, неГо и фетиш слободе свих словенских народа, нека прими преко нас братске поздраве целокуиноГ чехословачког народа и њеГов завет, да ћемо са ЈуГословенима увек бити сливени у једну братску целину, и онда када се жиаотна радост наших радних народа разлеже кроз цветне дубраве наших поља и наших Гора! Ми смо једно. Ситне су и безначајне раздаљине, које нас раздвајају, јер је Голем ехо братске љубави наших народа, њихових надања за бољу, социјално-правичнију и животно снажнију будућност! Београде као вођо Јужних Словена и светиљо свесловенске мисли, прими ове наше заклетве, и урежи их у своје хиљадуГодишње зидине, као што смо их и ми урезали у зидине нагиих древних Храчана! — Нека цвета и напредује Ваш Горди Бели Град, место славне и велике будућности! Нека живе у срећи драга нам браћа Београђани! Нека расте и јача велика Ваша и наша Уједињена ЈуГославија!!! Крај говора проф. др. П. Зенкла претворио се у једнодушне манифестације братства чехословачко-југословенског, у свету заклетву браће Чехословака да ће светињу нашег пријатељства чувати са идолопоклоничком вером. У таквом одушевљењу претседник Београда г. Влада Илић закључио је ову историјску свечану седницу Већа града Београда.

Полагање венца на гроб незнаног јунака на Авали Са свечане седнице Градског већа, чехословачко изасланство отишло је у просторије клуба Савеза Југословенско-чехословачких лига, где су их дочекали чланови Лига на челу са претседником југословенског Савеза лига г. др. Костом Куманудијем, првим потпретседником Савеза г. Момчилом Милошевићем и претседником Београдске лиге г. Добром Богдановићем. Госте је топло поздравио претседник београдске лиге, г. Добра Богдановић, истакнувши значај приватне иницијативе у учвршћавање братства чехословачко-југословенског. — Сада сте на првом месту, одакле зрачи акција за наше пуно братство и најтешњу, спонтану сарадњу!" Из лигиних просторија гости су се одвезли на Авалу, где су на гроб Незнаног Јунака положили венце Чехословачко-југословенске лиге и чехословачких градова. После поклоњења

На Авали:г.г. др Петар Зенкл и др. Јарослав Чихал полажу венац братског Чехословачког народа на гроб незнаног Јунака гробу Незнаног Јунака, претставници чехословачког народа разгледали су са дивљењем по^изање великог маузолеја на гробу Незнаног ЈуНака. Свечани пријем у Чехословачком посланству Истога дана, у 6 часова по подне, чехословачки опуномоћени министар г. др. Вацлав Гирса приредио је у част чехословачког изасланства пријем и раут у Чехословачкојм посланству. На овом свечаном пријему, где су госпођа и г. др. Гирса успешно унели топлину једног породичног дома, били су, поред чехословачког изасланства, и најугледнији интелектуалци Београда, као и истакнути чланови београдско-чехословачке колоније. Овакви присни састанци у међусобној размени мисли и личном контакту имају велико дејство у јачању чехословачко-југословенског пријатељства .