Opštinske novine

15

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр 525

достојанства наша нација дошла је прека многих жртава. Мене је, морам вам рећи, нгобично обрадовало кад сам на зиду ваше читаонице видео слике наших великих писаца: Лазг Лазаревића, Ђуре Јакшића, Војислава Илића... И зато ве|рујем да ће они, који су за своје идоле узели велике Словенске апостоле Св. Ћирила и Мгтодија, утицати и на центар Београда. Само освежаван соковима нашег нарада, Београд може постати онај град, каји је и био раније 1 : стожер Југословенског Пијемонта. Стално освежаван и кретан Словенским импулсом, Београд ће у Југославији очувати своју национа\ност коју му историја налаже.

Овакве читаонице служе ономе идеалу комг ми сви тежимо". Крај говора г. Николајевића присутни су поздравили дуготрајним аплаузом и одобрав.ањ.ем. Затим је о значају књиге и о потреби народних читаоница говорио проф. г. др. Ђулинео. На крају је, на опште допадаше, изведен успео концертни део, који је спремио г. М. Спасенић, наставник музике Ш београд. мушке гимназије. Нарсчиту пажњу присутних привукла је својим гласом г-ца Бранка Караматијевић, која је отпевала неколико наишх народних песама, као и гимназиста г. Миленко Чабрић, који је вгома успело свирао на клавиру. Увече је приказан филм „Маунт Еверест" уз предавање проф. г. др. Ђулинеа.

Слава Потпорне задруге особља Народног позоришта

И они који са позорнице, иза примамљиве светлости рампе, забављају „обичан" свет и. разбијају туђе бриге, кад се рампа угаси и завеса спусти, брину такође своје свакодневне бриге, а на првом месту бригу да оебе у старости обезбгде и своје осигурају кад их више не буде било. Јер мали је број наших позоришних работнива, па били они велики уметници или само мали технички радници, којима је за случај ст.арости осигурана пензија од стр!ане држаге. И зато су глумци преко свога Удружења основали свој пензиони фонд, а да би себе колико толико огигурали, бар у случају болести и смрти кад већ не могу ггензијом, и они који не глуме и не појављују се испред завесе, техничко особљг, са ве'ћим делом глумаца и члановима оркеетра, основали су своју Потпорну задругу, чији је покровитељ Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле, велики заштитник свију умстника. Још одмах у почетку свога оснивања, чланови потпорне задруге, на челу са својим агилним младим претседником г. Миланом Стојадиновићем, секретаром драмг Народног позоришта, за своју славу изабрали су 6 јуни, тај по особље београдског Народног позоришта најзначајнији датум, јер је тога дана пре 14 годива свечано отворена обновљгна зграда Народног позоришта, у којој су многи позоришни трудбеници, и уметници и технички радници, нашли запослење, а са њиме и свој хлеб насушни. Ове године б јуна Потпорна задруга прославила је свечано своју славу у сали Француског клуба. Још пре 11 часова сала је била Дупке пуна гостију. Они који никада нису завирили иза завесе, овога пута могли су да виде све позоришне рабо;гнике на окупу, могли су да виде како поред великог уметника седи његов сарадник на послу, онај који диже и спушта завесу. Међу присутнима запажени су: г. г. Брана Војиновић, управник Народног позоришта, Радослав Веснић, директор драме, Јосип Кулунџић, редитељ и управник Глумачке школе. У име Удружеша глумаца домаћину славе и претседнику Потпорне задруге, г, Милану Стојановићу, славу су срдачно честитали и дали прилоге делегати: г. г. ДушЈаи Раденковић, Драгољуб Гошић,

Мата Милошевић Н. Јовановић и А. Трембовљевски; У име Савеза музичара члан оркестра Београдскг опере г. Гајић; у име Београдске филхармоније г. др. Душан Путник; у име Обласног одбора Јадранске страже г. Пера Мијовић.

Претседник Потпорне задруге особља Народног позоришта г. Милан Стојановић, претседник Надзорног одбора инж. г. Веља Јовановић и свештених г Васић секу славски колач На улазу госте су дочекивали г. г. Добрица Милутиновић, доајен наше драме, и Драг. Остојић, шеф архиве Народног позоришта, са првакињом драме г-ђом Каталинићком. Тачно у 11 часова дошао је изасланик Н>. В. Краља капетан корвете г. Вуковић, кога је дочекао домаћин славе г. Милан Стојановић. По заврше.ном славском обреду, претседник Зидруге и домаћин славе г. Милан Стојановић одржао је овај кратак говор: ,,Потпорна задруга особља Народног позоришта данас по други пут припаљује славску свгћу и реже славски колач, који заједно спадају међу најлепше симболе заједннце, породице.