Opštinske novine

952

Београдске општинске новине

каблови су обешени у њему на великим гвозденим кукама дужином оба бочна зида. Петнаест трамвајских и аутобуских чекаоница у различитим стиловима зиданих и од дрвета, изграђене су у складу са околином. Дирекција трамваја и осветљења располаже сада са 213 зграда и грађевинских објекауа, чија је вредност процењена на 48 милиона динара.

3 - ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКА СЛУЖБА Развођење електричне енергије I РАЗВОЈ МРЕЖЕ ВИСОКОГ И НИСКОГ НАПОНА ТРАНСФОРМАТОРСКЕ ПОТСТАНИЦЕ. УЛИЧНО Ј ОСВЕТЉЕЊЕ. При преузимању електричне централе од Белгијског анонимног друштва разводна мрежа за осветљење је обележена следећим стањем: Улично осветљење: светлећих тела 1.550 укупне јачине 90 к\Х7;

Велики део града, и то центар, напајан је једносмисленом струјом трожичног' система 2 X 120 волти. Једносмислена струја је произвођена динамомашинама и мотор-генераторским групама, покретаним моторима трофазне струје од 2100 волти. Укупна снага тих машина износила је 1600 кЛХ'\ Фидерима је та струја одвођена до разних тачака а одатле се разводила подземном или мањим делом ваздушном мрежом. Фидери су били подземни армирани каблови или голи бакарни проводници, монтирани у каналу у улици Књегиње Љубице, од електричне централе до Васине улице. Остали део града напајан је наизменичном струјом. Примарна линија те струје са 2100 волти напона, била је подземно монтирана у дужини од свега 2,5 километара, док је остатак од 25 км био у ваздуху. Систем секундарног напона био је 3 X 206/120 волти, 2 X 120 волти и 1 X 120 волти 42 периоде, а сва секундарна мрежа је била ваздушна. Стање целокупне мреже је било врло рђаво. Каблови једносмислене струје су били пре-

РозВој иоузамне и базуушт ириморска алактр. мража осј 192 5 90 1936г.

-

1—

\—Г

Ј

Ж$

Ваздушна секундарна мрежа: 130 км; Ваздушна примарна мрежа: 25 км; Подземна секундарна мрежа; 20 км; Подземна примарна мрежа: 2,5 км; Трансформатора је било укупно 70 са укупном снагом од 1.500 кУА.

оптерећени, а чамови стубови мреже за наизменичну струју ван центра града били су иструлели. Сем тога несигурност погона на мрежи била је појачана стањем трансформаторских станица које су готово све рађене од дрвеног материјала.