Opštinske novine

13*

Друштвена хроника

395

Чеха, који су раније, у нормалним приликама, посећивали ову обалу у великом броју. Говорено је о туристичкој сарадњи између наше две земље, о придобијању и размени (реципрочном упућивашу) страних туриста који етижу у Мађарску и Југославију, о регулисању валутних и девизних прописа, о визирању пасоша, о мото-туризму између наше две земл»е, о заједничкој туристичкој пропаганди, о завођењу директног моторног воза између Београда и Будимпеште и о свима другим мерама које би могле олакшати и појачати туристички саобраћај између Мађарске и Југославије.

Конкретни закључци нису донесени, али је у свима питањима постигнута принципијелна сагласност. Увече је Друштво „Путник" приредило интимну рибљу вечеру мађарским гостима у ресторану „Два рибара". У 23,12 сати су мађарски гости отпутовали возом за Загреб. Испраћај на станици био је врло срдачан. Претставници мађарског туризма су посетили Загреб и Љубљану, — где су исто тако срдачно дочекани, — а затим су се вратили у Будимпешту.

Посето бугорских новиноро Беогроду

Међу многим угледнијим гостима који су дошли у Београд поводом Трећег пролећног међународног сајма треба нарочито поменути групу бугарских новинара, који су провели овде неколико дана као гости Управе Београдског сајма. Бугарски новинари стигли су у Београд 15 априла после подне. На станици су их дочекали претставници Управе Београдског сајма, Централног пресбироа, београдске штампе и Београдске општине (г. Божа Павловић, директор Управног одељења). Вођа групе бугарских новинара је био г. Тодор Кожухаров, уредник листа „Слово", који је више пута био биран за народног посланика а двапут је био министар. Он је и данас истакнут политичар у Бугарској, добар новинар и одличан говорник. Осталм чланови ове групе су г.г.: Сотир Јанев, народни посланик и уредник листа „Днес"; Христо Брзицов, уредник „Мира"; Стефан Дамјанов, претставник концерна листова „Утро", „Дневник" и „Зарја"; и Александар Џаџев, шеф радио-службе у Бугарској. Бугарски гости су разгледали прво све павиљоне Београдског пролећног сајма, који је на њих учинио одличан утисак. Посетили су Авалу, Опленац, Венчачку задругу и Буковичку Бању. На Авали су ее поклонили гробу Незнаног Јунака, а на Опленцу су одали пошту сени Витешког Краља Александса I Ујединитеља и Краља Петра I Ослободиоца. 15 априла посетили су претседника владе г. Драгишу Цветковића у 11 часова, а затим у 5 часова после подне потпретседника владе г. д-р Влатка Мачека. И г. Цветковић и г. Мачек задржали су се по пола часа у разговору са бугарским новинарима и дали им значајне изјаве за бугарску штампу. Г. Драгиша Цветковић је подвукао да пријатељске везе између Бугарске и Југославије постају све тешње и да су се душе два народа приближиле више него управљачи наших држава. Г. В. Мачек је истакао потребу споразума из-

међу балканских народа да би се спасао мир на Балкану и да би се одузело право и разлог свакој трећој еили да се меша у наше ствари. Претседник Београдске општине г. Војин Ђуричић приредио је бугарским новинарима банкет у ресторану „Атина". Претседника на овом банкету заступао је г. д-р Живан Лукић, градски већник и сенатор. Поред бугарских гостију, били су присутни претставници Управе сајма, неколико градских већника и виших чиновника Београдске општине. За време вечере г. д-р Живан Лукић је поздравио бугарске госте у име претседника г. Ђуричића и нагласио важност оваквих међусобних посета за продубљење пријатељских односа између наша два народа. Г. Лукићу је одговорио г. Сотир Јанев, који је подвукао потребу што тешње сарадње између Бугарске и Југославије у овим тешким временима, како бисмо сачували садашњу неутралност и сузбили све штетне утицаје са стране. * * * Бугарски новинари су у софијским листовима написали неколико значајних чланака и извештаја поводом свог боравка у Београду. Нарочито су истакли велики напредак Београда и леп успех Београдског сајма, на коме је бугарска привреда врло добро заступљена. Подвукли су и потребу да Бугарска сагради свој национални павиљон на Београдском сајму. Донели су изјаве г. г. Цветковића и Мачека и написали су више интересантних коментара и информативних чланака поводом тих изјава, истичући велики значај српско-хрватског споразума за консолидовање и јачање Југославије. Подвукли су потребу што тешње еарадње између Југославије и Бугарске и констатовали да је атмосфера у Југославији врло погодна за такву сарадњу.

Нови Упровнии гродо Беогродо г. Дрогомир в. Дринчић

Досадашњи Управник града Београда г. Драгослав Лазић постављен је за државног саветника, а на његово место је постављен 23 марта 1940 год. госп. Драгомир В. Дрин-

чић, досадашњи помоћник бана Зетске бановине, — и то прво као вршилац дужности Управника града.