Opštinske novine

396

Бео градске општинске новине

Г. Дринчић је примио дужност 24 марта. 29 марта 1940 постављен је г. Драгомир В. Дринчић за Управника града Београда. Г. Драгомир Дринчић је рођен у Нишу. Правне студије је завршио у Француској. Чиновничку каријеру је започео као полицијски чиновник у Нишу, а после је премештен у Београд. Из полицијске струке је г. Дринчић прешао у судску. Био је судија Окружног суда

за град Београд. Са тога положаја је отишао за помоћника бана Дунавске бановине, одавде је премештен за помоћника бана Зетске бановине. Г. Дринчић је познат као одличан правник и правни писац. Своје правне способности је доказао и у пракси, — као полицијски чиновник, као судија и као помоћник бана, — и у теорији, — као сарадник правних часописа и листова.

Општински електрични часовници на прометним местима у Београду

Крајем марта и почетком априла 1940 Дире:;цнја трамваја и осветљеша наместила је неколико часовника на прометнијим раскрсницама у Београду, и и то: на Теразијама, Славији, Тргу Браниоца Београда, раскршћу Краљице Марије и Краља Александра ул. и у близини моста Краља Петра II. На овај начин грађанству је дата могућност да у свако доба зна тачно време, а нарочито путницима, који долазе у Београд, јер су часовници намештени на главним приступним улицама у вароиги.

Ови часовници прикључени су на електричну мрежу, а покрећу се помоћу малих синхронских мотора. Часовници раде тачно, јер број окретаја у ■секунди поменутих мотора зависи од броја окретаја генератора у електричној централи, где се врши контрола овог броја окретаја помоћу једног нарочитог контролног часовника, чији се рад стално упоређује са хронометром Астрономске Опсерваторије.

Дечји дом Црвеног крста у Београду

Подмладак Црвеног крста врши припреме за подизање Дечјег дома у Београду, који би првенствено био намешен деци која долазе из унутрашњости у Београд. Велики број школске деце из свих крајева Југо-славије долази у организованим екскурзијама у Београд. Питање преноћишта и прехране за такве екскурзисте је тежак проблем. Учитељско удружење и Феријални савез могу да приме по стотину деце. А када наступе лепи дани, — у пролеће, лето и јесен — долази у Београд свакодневно по неколико екскурзија, по више стотина деце. Када би се осигурао деци угодан и јевтин боравак у Београду, повећао би ее и број екскурзија и број деце. Главни одбор Црвеног крета ставио је подмлатку на раеположење извесну суму новаца за градњу овог дома, а извесну суму је прикупио сам Подмладак. Та сума износи доеад нешто преко 125.000 динара. Подмладак је развио акцију у целој земљи за прикупљање средстава за овај дом. Дечји дом Црвеног крста подићи ће се на најлепшем месту Топчидерског Брда, испод Ззезде, у

великом општинском парку који је намењен за дечја игралишта. Зидање дома треба да буде завршено д® пунолетства Њ. В. Краља, покровитеља Подмлатка Црвеног крста, до б септембра 1941 год. Цео дом биће израђен модерно и хигијенеки. Он ће имати велике светле спаваће собе за децу из унутрашњости, чланове Подмлатка Црвеног крста, која долазе у посету Београду, трпезарију, купатила, велику дворану за дечје приредбе, велику читаоницу, кухињу. У дому ће бити и просторије за београдску децу, чланове Подмлатка, где ће она моћи да раде и да се забављају. Постојаће и просторије за наставнике и васпитаче, који прате дечје екскурзије и воде надзор над децом. Око дома ће се налазити велико игралиште и спортско вежбалиште. Изградња оваквог дома стајаће око два милиона динара.