Opštinske novine

398

Београдске општинске новине

Београдске општине, одржао је пито.лицама Дома пригодан говор и рекао је да претседник Београдске оиштине г. Војин Ђуричић води очинску бригу о деци, а нарочиту пажњу поклања женској сиромашној

Г-ђа Перса В. Вуиићевић, претседница Друштва за заштиту девојака

депи која су остала бгз родитеља. Овог пута се побринуо да питомице Дома за заштиту девојака дочекају радосни дечији празник Врбицу у новим хаљинама. Г-ђа Ђуричић, у име претседника г. Ђуричића, дошла је да замени деци у овом дому родитеље, да им покаже да нису самд и да има ко о њима да се брине. У име Друштва изразила је захвалност Београдској општини и г-ђи Вгри Ђуричић пргтседница друштва госпођа Перса Вукићгвић. Г-ђа Вукићевић је изнела рад ово_- Доуштва и бригу Управе око сиротих девојчица. Рекла је да је ово први пут да једна виђена личност поклања пажњу овој установи. Каже да је Управи добро познат хуман рад г-ђг Ђуричић, да је она утрла многу сиротињску сузу. Озај пример доказује да ће се г-ђа Ђуричић и даље бринути за сиромашну децу и да ће многа деца наћи у гаој мајку, многа ће деца бити одевена за светле празнике.

Замолила је г-ђу Ђуричић да разгледа цео дом и да се упозна са радом Друштва. Г-ђа Ђуричић је примила овај позив, прегледала све просторије Дома интересујући се за рад Друштва и живот питомица. Изразила је своје задовољство са уређењем Дома и организацијом рада, нарочито са васпитањем сиротих девојчица, које дом васпитава и за добре домаћице и за самоста.ше стручне раднице у животу. * * * Друштво за заштиту девојака у Београду основано је 1924 год. Одмах од почетка рада, Општина Београдска давала је овом Друштву већу субвенцију. По-сле му је уступила бесплатно општинску зграду у Звечанској улици за дом. У тој згради Друштво је провело 4 године, а пре две године, када је та зграда преправљена за гимназију, Општина је уступила Друштву за дом своју зграду у ул. Краљице Марије 64, где ее дом друштва и сада налази. Дом има 14 одељења (шест соба за становање, учионицу, радионицу за шивење, ткаоницу, трпезарију, канцеларију, амбуланту, еобу за секретара и кухињу). У собама за спавање има 36 постеља. Када је г-ђа Ђуричић делила хаљине питомицама, било је у дому свега 32 питомице, - а доцније је Дом примио још четири. Поред зграде за Дом, Општина београдска даје Друштву годишњу субвенцију од 15.000 динара, шаље преко лета девојчице из овог дома на летовање, осигурава им бесплатно лечење у својим санитетским уетановама и даје огрев дому. Друштво прима у евој ^ом девојчице о којима нема ко да -се брине и које би пропале без ове заштите. Друштво ее стара о здрављу, исхрани и васпитању ових девојчица. При пријему у Дом свака питомица бе лекарски прегледа. Свака та питомица има заеебну постељу. Све кућне послове у Дому обављају питомице под надзором управитељице. У дому се одржавају домаћички течајеви за питомице, које полажу на крају течаја испит пред изаслаником Министарства просвете. Питомице које добро заврше течај смештају се као домаћице у добре породице. Поред послова домаћинства, питомице раде и у радионицама за ручне радове под надзором стручне учитељице. Деца ткају на два разбоја у Дому све постељно и столно рубље, које се, по потреби, и продаје. Питомицама се држе згодна предавања у дому, а воде се и на предавања и поучне филмове на Коларчевом университету, на разне занимљиве приредбе, у музеје итд. Друштво је досада удомило око 50 девојака и потрошило на ту еврху знатну своту.