Opštinske novine

74

Београдске општинске новине

су, као ратни заробљеници, раније дуже времена боравили у београдској тврђави, то можемо претпоставити да слабост доњег града беше позната султану и без обавештења од стране српских издајника. 27 ) У заливу Дунава између Београда и Земуна и данас се налазе два острца: Велико Ратно Острво, а од овбга јужно, а лево од ушћа Саве, Мало Ратно Острво. Острва доњег Дунава сразмерно у кратком раздобљу мењају своје облике, величине и места; стога можемо рећи да слика београдског Дунава из 1521 године одудара од данашње његове слике; није потребно тако далеко ићи; сравнимо само војне мапе из времена војне Евгена Савојског из 1717 г. са данашњим војничким картама, и одмах ће нам пасти у очи она разлика коју је проузроковао механички рад воде у погледу положаја и облика поменута два острва. Крајем XVIII века веровало се да је острво при ушћу Саве постало тек у XVII веку. 28 ) Није искључено да је вода раније то острво разнела а касније га поново изградила. На основу преосталих споменица и слика сигурно можемо тврдити да је и 1521 године при ушћу Саве постојало једно острво које су савременици познавали под именом: Циганско Острво. Данас се једно истоимено острво налази на Сави на једно три километара од ушћа те реке; но Циганско Острво из 1521 године налазило се при ушћу Саве у непосредној близини доњега града и, као што се на Ортелиус-овој слици види, лежало је баш преко пута млин-торња. То острво, због своје близине, беше погодно да се на њему сместе опсадне батерије, које би снажно дејствовале против бедема водене вароши и доњег града. Интересантно је да искусни велики везир читав месец дана није уочио стратегиску важност тога острва, а по заузећу Земуна могао је без икакве сметње да се користи том тачком. Расматрајући околину Београда султан је одмах схватио велику стратегиску важност Циганског Острва, па је одмах наредио Ахмедпаши да поседне исто. Другог августа је Ахмед већ приступио извршењу тог задатка. Из Земуна је пренео топове на Острво, ископао је шанчеве и разместио је опсадне батерије. 29 ) Тиме је ситуација по посаду Београда постала веома опасна. Пошто је одбрана била сада ангажована на скоро удвострученој линији њезина енергија је знатно умањена. Док се Ахмед занимао на Острву султан је на копненој страни наредио општи јуриш. Корпуси великог везира и Мустафа-паше наваљиваху на бедеме; но посада је јуначки одолевала и наносила страховиту пустош међу Тур27 ) Изз. 1^. Мапс1огГећегуаг ђик ^за. Нас14бг1;епе1;1 Кбг1ете1уек II 579. 28 ) 11озсћепкоћ1. Везсћге1ћип§г (1ег Рез1;ип§- Ве18гас1. \^1еп 1790. 1. 2В ) ТЈј. Ма§-уаг Мигеиш 1860. II 420 (Ресзеуј).

цима који су у густим редовима нападали. Спољашњи ровови убрзо се испунише турским лешевима и непријатељ се без успеха повукао од зидина. 30 ) После овог јуриша султан је наредио да се удвострученом снагом и брзином копају јуришни ровови према градским зидинама и да се поставе батерије. 3 августа загрмеше топови са свију страна. Најуспешније дејствоваху батерије на Циганском Острву, које су убрзо пробиле бреше на слабим зидинама доњег града и водене вароши. Потом је цела турска војска постројена у борбене редове; најпре је султан изашао из логора, и, појуривши на коњу према граду, дао је знак за општи јуриш. Истовремено наступа корпус великог везира на десном а корпус Мустафа-паше на левом крилу. Тог момента ексклодираше два лагума и проузроковаше велике продоре на зидинама. Турци у масама навале к продорима. Најжешће се боре јаничари; на челу им је Бали-бег. Али узалуд сви напори. Посада снажно брани све угрожене тачке. Ровови се опет пуне лешевима. Јуначког бега, свог у ранама, односе јанничари са разбојишта. Тад нареди султан да се Ахмедов корпус баци у борбу. Ахмед један део своје војске шаље у помоћ великом везиру и Мустафа-паши, с другим делом пак на бродовима врши напад са водене стране. Но освајач Шапца, Ахмед, није могао да из руку јуначких бранилаца Београда истргне победу; предвече се Турци на свим линијама повукоше. Тога дана султан је изгубио 5.000 својих ратника. 31 ) Још тога дана извештен је султан да браниоцима долази споља нека помоћ. Могуће је да је Е. Батори, који се, као што је пређе речено, 27 јула налазио у Чанаду, реком Тисом послао неку помоћ Београђанима, и да су о томе известили султана турски шпијуни. Истина, турска је флотила крстарила све до Сремских Карловаца, но султан је ипак из предострожности наредио да се 500 јаничара пошаљу уз Дунав на север, е да би се осујетио долазак помоћи. Другог дана се укрцаше јаничари и одоше према Сланкамену. 32 ) Од 4—8 августа јуриши нису вршени, али опсадне батерије беху тим активније. Бомбардовање са Циганског Острва беше нарочито ефикасно; 4 августа разорена је једна најјача кула доњег града, чиме је лево турско крило (Мустафино), за случај јуриша, добило велику предност. 6 августа је султан, ради осигурања везе између земунског и београдског турског логора, наредио Караџа-паши да више Београда изгради понтонски мост преко Саве. Тај мост

30 ) У свом дневнику сулатн је забележио да су при јуришу од 2 авг. ровови били испуњени турским лешевима, но он ипак цени губитак само 5—6000 мртвих. м ) 2ау 162. — Султанов дневник (за 3 авг.) такођер помиње велике губитке. 32 ) Султанов дневник за 3 авг.