Osnovi fiziologije

58 РАЗМЕНЕ МАТЕРИЈЕ

може, у погодним приликама, да гради малтозу из гликозе. | Значи да су ферменска делања реверсибилна, што се, на при– мер за малтазу, представља овако:

(215 Но; Он ++ О т 206 Н» о

У последње доба синтетизовани су помоћу емулсина многобројни гликозиди (Вопигашџе!о. Док у воденој средини тај ферменат раставља те разне гликозиде, у алкохолној средини он их гради. |

Та моћ синтетисања која припада ферментима врло је важна са физиолошкога гледишта, јер је могућно да ферменти узимају удела и у синтезама које се збивају у животињском и биљноме организму. 7

Појаве што их ферменти: проузрокују немају са хемијскога гледишта ничега особенога. Већина ферменатских реакција могу се добити и чисто хемијским путем; али неке ферменске реакције до данас су добивене само помоћу фермената: на пр., само се помоћу фермената шећер може раставити у алкохоли угљен-

Подеда ДИОКСИД. | -

фермена- Све хемијске реакције ферментима проузроковане могу се

| свести на ове три врсте хидролизе, оксидацијеи це-

пања. Према томе коју од ових појава проузрокују, ферменти се убрајају у ове три групе: у хидролазе, оксидазе и кла-““ стазе. Али пошто неке од наведених хемијских појава имају за. последицу промену физичког стања онога тела на које ферменти утичу, а та се промена састоји у згрушању (сирењу, коагулисању), то се ти ферменти, који у ствари припадају групама горе наведеним, увршћују у засебну групу, под именом коагулазе.

Хидролазе су најраспрострањенији ферменти и највише су изучавани. У појавама варења, на њих се готово једино и наилази. Упознаћемо се најпре са најглавнијим ферментима који хидролишу три групе органских састојака хране, т. |. са хидролазама угљених хидрата, масти и беланчевина.

___ Хидролазе. Ферменти угљених хидрата.

Амилаза је ферменат који хидролизује скроб (атушт) до ступња малтозе. Та хидролиза не врши се од једном до тог крајњег ступња, већ прелазећи преко посредних производа, декстрина.

Амилаза је један од најраспрострањенијих фермената у оба жива царства. У биљака је онолико распрострањен као и

Амилаза.