Osnovi fiziologije

Липаза.

Монобутириназа. Џепсин.

90 РАВМЕНЕ МАТЕРИЈЕ

налазе се у човека и виших животиња. Нађени су у биљака, обично поред самог угљеног хидрата, и у нижих животиња. Пужеви, разни инсекти и њихове ларве које живе у дрвету, садрже такве ферменте који су подобни варити дрвенаста биљна ткива.

Ферменти масти.

Као год што се помоћу прегрејане водене паре могу масти хидролизовати, т. |. раставити у глицерин и масне киселине, тако се исто могу хидролизовати и помоћу фермената. Ферменат који хидролизује триглицериде зове се липаза. Липаза је врло распрострањена у животиња, а у биљака има сличних фермената. _ Липаза се налази у панкреасноме соку и у цревноме соку.

Монобутириназа. У крви је нађен један ферменат који не утиче на неутралне масти већ само на монобутирин (једињење глицерина са једним молекулом бутерске киселине) и на неке естере нижих масних киселина (етилформиат).

Ферменти беланчевина.

Под узастопним утицајем разних фермената, беланчевине се постепено упроштавају, њихов молекул постаје све мањи, док се не сведу на тела релативно простог састава као што су амино-

киселине. То постепено ферментско распадање беланчевина допринело је познавању њихова састава.

Главни су ферменти беланчевина, или протеолитични ферменти: пепсин, трипсин и ерепсин.

Пепсин. Ферменат којипрви приступа рушењу сложено беланчевинскога молекула, јесте пепсин. Пепсин се налази у желудачноме соку и желудачно се варење састоји готово искључиво у делању тога фермента. Тим делањем отпочиње варење беланчевина. Пепсин је активан само у киселој средини. У желудачноме соку налази се хлороводонична киселина; према томе, сона је киселина ко-ферменат пепсина. Али је за пепсин киселина и од другога значаја: под њеним утицајем пепсин постаје

· из једнога про-фермента — т. ј. из једнога тела које није

ферменат али се може претворити у ферменат, — који се налази у жлездама желудачне слузокоже.

Под утицајем пепсина беланчевине се упроштавају до ступња пептона. Али као год што између скроба и гликозе постоје прелазни ступњеви, тако се исто између беланчевина и пептона под утицајем пепсина нижу посредни прелазни ступњеви.

Пепсин је присутан у свих виших животиња и то у желудачноме соку. У нижих животиња налазе се такође ферменти