Osnovi fiziologije

110 РАЗМЕНЕ МАТЕРИЈЕ

чевине што су за то доба разорене у организму (мокраћни је

азот њихово мерило) употребљене ва грађење масти. Према томе зна се колико би у крајњем случају могло да се сагради масти у организму на рачун масти и беланчевина. Међутим, кад је животиња заклана, може се наћи да је она неколико пута више масти саградила него ли што је на горњи начин прорачунато. То значи, да је један део бар нађене масти морао постати из угљених хидрата хране.

И на други се начин може утврдити претварање у орга-

низму угљених хидрата у масти. Одреди се колико једна живо-

Масти у хилиферима. тиња, за време огледа са храном која садржи мало беланчевина а много масти, прима у тој храни угљеника и азота. Тако се исто одреди количина истуранога угљеника и азота у измецима и мокраћи. Констатује се, да је организам задржао и азота и угљеника, али угљеника у много јачој количини према азоту него ли што је размера у којој се та два елемента налазе у беланчевинама. Значи дакле да је извесна количина угљеника хране задржана у организму у облику безазотних тела, т. |. у облику угљених хидрата или масти. У неким огледима пак задржано је толико угљеника да је немогућно претпоставити да се ан налази само као градиво угљених хидрата, јер их организам не може толико садржавати. Затим количина задржанога угљеника премаша много количину коју су садржавале апсорбоване масти и беланчевине разорене у организму. Дакле тај задржани угљеник делимице је морао припадати угљеним хилратима хране, а, као што видимо, није могао бити задржан ни у облику беланчевина, ни у облику угљених хидрата: другим речима, у овоме случају угљени хидрати претворили су се у организму у масти.

ч

У1. Промет масти.

Масти не претрпљују знатније промене пре него што дођу у црево. Желудачни сок не садржи фермента масних тела, липазу, а ако се дешава почетак варења масти 'и у желуцу, то је стога што сокови могу у извесним приликама да продру из црева у желудац и да у њему утичу на масти. Варење масти врши се поглавито у танкоме цреву. У чему се оно састоји

Један стари оглед, што га је учинио лекар Азепзу ХМП веку, могао би нас упутити на мисао, да масти у опште не претрпљују никакве хемијске промене у апарату за варење. Жртвује ли се пас који је неколико часова раније добио масну храну, тада се посматра како су хилифери (лимфатични судови) црева и цревне марамице испуњени млечном течности. Та је течност