Osnovi fiziologije

МЕТАБОЛИЗАМ 141

са'колико се азота могу, у разним приликама, задовољити азотне потребе организмове. Најзад треба додати, да је питање потребне количине азотне хране важно и са економскога гледишта, јер, уопште узевши, авгегна-храна више-стајеод-азотом-сиромашне хране. _

У последње доба, питање потребне азотне хране, до скора посматрано само квантитативно, постало је сложеније тиме, што оно садржи сада у ствари два питања: једно је питање количине, а друго, питање каквоће азотнога материала.

У следећим редовима позабавићемо се тим двогубим питањем. ~

У. Квалитативна и квантитативна потреба азота.

Знамо да се-разне беланчевине, животињске и биљне, разликују међу собом у погледу амино-киселина из којих су састављене. Неке са амино-киселине налазе у врло различним размерама у овом или оном протеину, док неке амино-киселине, при алија. сутне у једној, могу бити потпуно одсутне у другој беланчевини. А Понашају ли се на исти начин те разне беланчевине у одржавању азотне равнотеже и уопште у подмиривању азотних потреба организмових 2 Не. У последње доба је доказано, да беланчевине морају доносити организму не само извесну количину азота, већ да овај мора бити у виду разних амино-киселина, међу којима неке не могу бити замењене другим. Имамо беланчевина које садрже све потребне амино-киселине у згодним размерама, али их имамо и таквих које не садрже неке од потребних амино-киселина. У ове последње долази, на пример, једна кукурузна беланчевина, зеин. Хидролизом, зеиџ не даје ни гликокола, ни оксипролина, ни триптофана, ни лизина. Са самим зеипом као азотном храном, млади мишеви не могу расти и брзо угину. Њихово се стање поправља ако се зеину дода само триптофана, иако ни сада мишеви не расту, али живе много дуже. Тако исто са самим лепком, желатином, не могу се задовољити азотне потребе организмове, али, дода ли му се триптофана, животиње живе неодређено време.

Неке амино-киселине организам може сам градити. То су, на пример, гликокол и пролин. Њих организам не мора добивати у храни, али присуство других неопходно је потребно за нормално и трајно обављање живота. Ту спадају: триптофан, лизин, цистин, хистидин, аргинин. Разумљиво је, да није довољно да једна потребна амино-киселина буде присутна, већ мора бити и У довољној количини. А и однос у коме се налазе количине разних потребних амино-киселина игра велику улогу. Ако се једна од тих амино-киселина налази у количини која је испод

м