Osnovi fiziologije

144. РАЗМЕНЕ МАТЕРИЈЕ

У најновије доба, проблем потребне хране постао је изненада још сложенији. Данас је непобитно утврђено, да минерални састојци, угљени хидрати, масти и беланчевине нису сами подобни задовољити потребе растења и одржавања нормалног живота. Поред тих састојака храна мора садржавати и нека тела непознатог нам састава која су названа витамини. Ево доказа:

ОЦЕ Кокоши храњене читавим зрном пиринча одржавају се у

мана. _ одличну здрављу; али ако се пиринач претходно ослободи своје сребрнасте покожиде, тада живина храњена тим пиринчем убрзо се поразболи, са дубоким живчаним поремећајима (РоТупештн5 са пагит). Интересантно је, да та болест личи на бери-берни, болест која влада у Јапану међу становницима који се хране. готово искључиво пиринчем Дода ли се томе непотпуноме пиринчу његова опна, тада животиње оздраве у кратком размаку времена. Као што се види, опна пиринчева зрна садржи нешто што је потребно за нормалну исхрану. Међутим, хранљива је вредност пириначних мекиња врло мала. Оне дакле свакако не одигравају своју улогу обичним познатим нам састојцима хране.

Други пример: Мишеви храњени црним хлебом живе у потпуноме здрављу. Али ако се из хлеба извуку састојци који су растворљиви у алкохолу, тај исцрпени хлеб није подобан одржати мишеве-у животу, и ништа не помаже додавати му позпата тела што их је алкохол растворио (масти, лецитин, итд.). Дода ли се пак томе хлебу његов алкохолни екстракт, тада мишеви живе нормално. У овоме случају алкохољ одузима хлебу неки састојак који је потребан за нормално обављање живота, као год што се такав састојак одузима пиринчу одвојивши његове мекиње. Ти непознати чиниоци потребни за нормални живот називају се витамини,

Нема сумње, да се ту не тиче једнога јединога хемијскога састојка већ да су витамини представљени хемијским једињењима различних особина, као што ћемо даље видети.

Као што рекосмо, хемијска нам је природа витамина непозната, па према томе тешко је рећи коју врсту улога играју у организму, јер се не зна у којој се количини налазе у храни. Једна је њихова особина значајна: витамини се разоравају грејањем на 1200. Ако храну, којом се једна животиња одржава у нормалном животу, прокувамо на 120', она постаје неподобном да ту исту животињу одржи у животу. Хранљива се вредност хране није променила, али су њени витамини разорени.

Витамини У следећем огледу видимо како витамини утичу на растење. а Млади пацови, подељени“у две групе, добивају ову храну: