Osnovi fiziologije

Гликоза..

Физиолошка повластица 4-гликозе.

Фруктова.

30 РАЗМЕНЕ МАТЕРИЈЕ Н Мр 7

4-гликоза (грожђани шећер) свакако је најважнији шећер са физиолошкога гледишта, јер је то одабрани облик у коме угљенохидратска храна долази од ћелија; вероватно је, да се други употребљиви угљени хидрати у организму најпре претварају у гликозу, па их тек онда употребљава животињска ћелија. Међу разним саставним деловима крви налази се увек и шећер, и то представљен 4-гликозом, па ма каква била храна, са или без угљених хидрата. Та физиолошка повластица 4-гликозе има вероватно своје порекло у томе, што је тај шећер куд и камо најраспострањенији у биљноме свету, нарочито у виду сложених угљених хидрата, који се под утицајем фермената варења хидролизују у гликозу, те се животињска ћелија у неку руку прилагодила на њ. У слободном стању, гликоза се налази у грожђу и у сваком киселом воћу, у мокраћи диабетичара („шећерна болест“) и, као што рекосмо, у крви. Готово сви сложени шећери и угљени хидрати дају, хидролизом, гликозу, поред других шећера, а неки искључиво гликозу (видети даље таблу). Гликоза је алдехидан шећер, и редукује према томе Фелингов раствор. Раствор гликозе стављен у водено купатило које кључа, са фенилхидразином и сирретном киселином, даје озазон, којикристалише у врелој средини и који под микроскопом има карактеристични облик „борових игала“. а-гликоза скреће на десно поларизовану светлост: [ар = -- 52',6 (израчунато за анхидрован шећер, јер гликоза кристалише са ! мол. воде). Сласт грожђанога шећера два и по пута је слабија од сласти обичног шећера (сахароза). Од свих хексоза најбрже превире.

а-фруктоза или левулоза јесте кетонска хексоза, која скреће поларизовану светлост на лево; отуда |0] првобитно име левулоза, — али и поред тога спада у 4-изомере јер произлази по својој стереохемијској грађи од а4-алкохола, а у томе случају решено је, да се дериват назначује на исти начин иако има оптичку активност супротног правца. 2 = — 89",9. Фруктоза се налази у слободном стању обично у воћу, поред гликозе, а у врло распрострањеноме шећеру сахаровзи, један молекул фруктозе сједињен је са молекулом гликозе. Са фенилхидразином даје озазон који је истоветан са гликозазоном, што је лако схватити када се баци поглед на стереохемијску грађу та два шећера:

он он н он | | | СНугон== об = ви Се 2 ОН пликова, ЕВО | Н 6 Оле 15