Osnovi fiziologije

= =

Па РК На | Е 29

могу добити други изомери, као што је на пр. маноза, са сле-

_ дећом грађом (обично- се тетраедри не представљају у стерео-

хемијским формулама већ се упроштавају на следећи начин): ОВАА ~“ РЕ | |

| | | <= 2-— 6 --С0н

сн, он

| ,

| На ОПаЖОН

==0<=>= 0 5

или галактоза : он н н он

| | | Са Он С Со | | На пон Он и По тој теорији може постојати 16 алдехидних хексоза (8 пари оптичких антипода), од којих су 12 познате. Изомери који нису антиподе, гликоза, маноза и галактоза, на пр., разликују се међу собом не само својом моћи обртања поларизоване светлости већ и својим другим физичким и по неким хемијским особинама. У Главне су хексовзе са физиолошкога гледишта: а- гликоза, а-фруктоза, 4-галактоза и а-маноза.

Алкохолно врење. Четири именоване хексозе имају важну • особину да подлежу алкохолноме врењу. Под утицајем квасова, микроскопских гљива рода зассћаготусез, ти се шећери распадају поглавито у етилалкохол и угљендиоксид, поред тих производа налазе се и глицерин и ћилибарфкћикиселина у слабим размерама. Алкохолно врење шећера употребљује се од вајкада на справљање алкохолних пића, иако се тек у новије доба сазнало за узрок тој појави. При справљању вина, грожђу се не додаје никакав квас, јер шира спонтано превире, а то стога што се на грозду увек налазе многобројне квасне ћелије. Када би грожђе било стерилно, т. |. потпуно чисто, не би могло дати вина. При ускисивању теста употребљује се такође алкохолно превирање. угљених хидрата; квас развија у унутрашњости теста алкохол и угљендиоксид, и овај је гас узрок да тесто расте, Пеј да постаје више или мање шупљикаво.

У алкохолноме врењу имамо леп пример утицаја стереохемијске грађе на активност живих организама: квас превире

Алкохолно врење.

само 4-изомере горе навених шећера, док њихове „слике у огле- |

далу“, /-изомере, не дира. Као што ћемо видети доцније, ферменти су врло осетљиви према стереохемијској грађи молекула.