Osnovi fiziologije, page 69
ХОРА НА 25]:
__Амино-киселине немају оне разне особине правих беланчевина: не дају реакцију биурета (отуда им назив „абиуретна тела“), лако кристализују, дају праве растворе, не згрушавају се топлотом нити се таложе алкохолом. Као и беланчевине, амино-киселине- су амфотерна тела, и њихов састав објашњује ту особину једних и других: због своје групе — СООН понашају се према базама као киселине, а због групе — МН, понашају се као базе према киселинама. 5
На пр. гликокол даје са хлороводоничном киселином ову со:
мн, .Сњ,. со0н + на! — на. МА, СН, . С00Н
а са натриумхидроксидом:
мн. СН,.соон-–=ма он = мњ,. СН,. сООМа-- Н,О
Гликокол, који је врло слабо јонизован, т. |. електролитички растављен, реагује неутрално, док ове његове соли, које су јако дисоциране и добро спроводе електрицитет, реагују, прва кисело, друга алкално.
Амино-киселине добивене хидролизом разних протеина јесу:
Гликокол (аминосирћетна кис.). Налази се редовно међу производима распадања свих глобулина; на против, албумини га не дају.
Аланин је х-аминопропионска киселина:
сн,. – сн — соон
| МН
Та је амино-киселина врло распрострањена међу производима хидролизе свих беланчевина.
Из формуле аланина види се да би аминогрупа— МН, могла заузимати место и на крају молекуларнога ланца у групи СН, —. Али правило је, да се у амино-киселинама које произлазе из беланчевина аминогрупа налази одмах до киселе групе, т. |. у положају “: отуда назив 2-амино-киселина.
Валин (2—аминоизовалерианска кис,).
сњ; СН,
=> ен — сн — содн, МН,
Особинг аминокиселина. Гликокеол.
Алапин.
Валин,