Osnovi fiziologije

Цепање протенин-

ског моле-

кула.

ИТ

55 РАЗМЕНЕ МАТЕРЕЈЕ

Треба нарочито нагласити, да разне албумозе и пептони добивени таложењем помоћу соли нису хемијске јединке, као што се најпре мислило, већ мешавине разних тела, мешавине делова. разне величине распренуте протеинске молекуларне грађевине. Цепање протеинског молекула под утицајем фермената не врши се у подједнако све простија тела, већ одмах у врло неједнаке делове. На пример, извесне амино-киселине, тирозин нарочито,

налазе се слободне одмах у почетку ферментског делања, поред

Прота-

мини

Хистони;

албумоза и пептона, који могу садржавати у себи једну амино-киселину у целокупној количини у којој се налазила у протеину, а другу амино-киселину могу не садржавати никако. Тако при хидролизи едестина, кад је сав његов тирозин ослобођен, глутаминске киселине ослобођено је само 7',

Док су албумозе и пептони само прелазни ступњеви у триптичноме варењу, при утицају пепсина — фермента желудачнога сока — распадање протеина не иде даље од пептона.

Протамини и хистони.

Ова тела, која се налазе у природи сједињена са нуклеинском кис. (видети даље), могу се сматрати беланчевинама релативно простога састава.

Ова се тела пре свега одликују врло истакнутим базичним особинама које дугују великоме уделу што га имају диаминокиселине у грађи њихових молекула. Садрже нарочито много аргинина, хистони око 25', а протамини чак до 840 .- Топлотом се не згрушавају из својих водених раствора. Иначе се таложе обичним реагенсима таложења беланчевина и дају обојене реакције.

Протамини су добивени из зрелога рибљега млечца (Мпевећег) и према имену рибе којој припадају названи су: салмин, стурин, клупеин, скомбрин итд. Протамини не садрже сумпора. Састав њихов добро је познат (Козве!:: тако су клупеин и салмин једине беланчевине чији су сви саставни делови познати. Под утицајем разблажених киселина или фермената (трипсин, ерепсин) протамини дају тела слична пептонима, протоне. Потпуном хидролизом пак распадају се у амино-киселине, као и други протеини, али је њихов број ограниченији. Тако је нађено да се салмин састоји из 10 мол. аргинина, 2 мол. серина, 2 мол. пролина и 1 мол. валина и да му је елементарни састав

(и На МА Ој:

Хистони као ипротамини нису нађени у слободном стању, већ као саставни део сложених беланчевина ћелијскога једра

|

планирања таста

а