Osnovi fiziologije

ХРАНА пас 61

коме се положају налази додана група у горњем Елзсћег-ову нумерисању пурина); гуанин је 2-амино-6-оксипурин:

Мм—Сс— мн, (5 мн сом | ЊЕ | не с 5: МА С С АН. |-- он | МБ И 1 аденин Е прави

При хидролизи нуклеинске киселине минералним киселинама нађене су и две следеће пуринске базе: хипоксантин и ксантин које постају из аденина и гуанина губитком амино-

групе. ГА СА МА ју у у | 5 УУ МУ ма Ка Ди У Нх— со НК — со. лао | | с | | НС С— АН, 700 С —кн ||| СМ | | сН По ПА хипоксантин ксантин 19: — Ерин) (2 — 6 — диоксипурин)

пете киселина, 0 којој ће доцније још бити говора, јесте 2-6- 8 -триоксипурин и преа томе постаје оксидовањем ксантина:

их со.

| | ~

со С = МА 5 МА МАО АОУХ | | 20 5 ;

ВА бо МЕНЕ

·И у биљака се налазе тела која припадају групи пурина; Кафсин. кафеин, пуринска база која се налази у кафи и чају јесте:

1-3-7-триметил- 2-6- диоксипурин; какао садржи теобромин, 3-7 - диметил- 2-6 диоксипурин.

Пиримидинскебазетрећи су редовни састојак нуклеин- при ских киселина. Та тела имају заједничко једро, пиримидин, које се може сматрати упроштеним пуринским једром:

Ме (ПО НИ ЕРЕ), СЕ сн (5)

(8) нх = Ш (4)