Osnovi fiziologije

Х ВА н А 69

у Јапану се добива ракија саке превирањем пиринча; Арапи и Козаци справљају алкохолна пића (кефир, кумис) превира-

њем млека камиле и кобиле ; наши су преци добивали из меда алкохолно пиће ме довина.

Алкохол улази само у људску храну, али изгледа да би га животиње радо узимале, судећи бар по огледима на мајмунима. Овде ћемо само забележити алкохол као врло чест саставни део људске хране а на другом месту ћемо испитати његову судбу у организму и његове могуће улоге. Ево неколико бројева који се односе на састав алкохолних пића (на 100 гр.):

паста А ЕР 5 и 1 (О) | Бордо вино, црно · :- -| — 7,80 | 0,27 | 0,30 0,57 | 0,248 Јабуковача · · · . . .-„ .| — 2,92 | — ЈЕЛА 0,37. | 0,26 Пиво. · · · . . . . ~ „| 8901! 440 | 0,74. | 1,20 0,16 | 0,25 Коваки = е- |- | ато 48) — |0,012—0,08] —

Зачини. Ма где живео човек и ма којој раси припадао, он при справљању свога јела употребљује разна тела, махом биљнога порекла, која додаје храни због њихова укуса, мириса или извесна надражаја на слузокожу у устима. Та тела, зачини, врло су многобројна и различна у употреби разних народа. Код нас се у великој мери, вероватно и у превеликој, употребљује паприка, чији је надражај на слузокожу уста свакоме познат, а који дугује гликозиду капсицин. Употреба бибера, разних „трава“ (мирођија, першун, ловорика) готово свугде је распрострањена, тако исто и сирћета, цимета, ванилије итд.

Зачини не служе економији ни као градиво ни као извор енергије ; не играју такође ни физичке улоге као што је случај са минералним солима. Њихова је улога нарочите врсте, псиХичке природе може се рећи, јер делују на чула мириса и укуса. Видећемо даље у чему се састоји механизам њихова делања.

Поменимо још тела која се одликују својим надражљивим утицајем на живчани систем. Ту спада кафа, која дугује свој надражљив утицај пуринској бази кафеину (стр. 61) и чија се употреба распространила по целоме свему. Чај садржи пуринску базу теофилин; какао садржи поред теобромина и угљених хидрата, беланчевина и нарочито масти, тако да јеу правоме смислу алименат.

Зачини,