Osnovi fiziologije

68 РАЗМЕНЕ МАТЕРИЈЕ

сложелијом удружујући вештином кувања разноврсне биљне и животињске производе. У следећем прегледу изложен је хемијски састав важнијих састојака наше хране (на 100 гр.):

ње љетне ни тегнимиининцн ашишшиштони таи уз пати пен и ниси шиита =- патили шттрииттеше

Балан Масти и Соли Вода чевине Р хидрати | говеђе месо. . . .! 2096 5,41 | - 0,46 12147 72:03 Лене . (мршаво) 19,86 0,82 – 0,50 | 78,84 овчје - | 17,52 5:23 0,4 1:25 | 749 свињско „ (дебело) | 1454 |- 37,34 — 0,72 | 47,40 шунка .. 25,0 36,5 – 10,0 270 кокошје месо(дебело) 18,49 9,34 50770. 91 7 76,22 шта О ин не а о 411 – 0,54 | 78,90 моруна ... 18,08: 1,90 = 1,43 | 78,59 свињска маст (истоп- | пена наш 0,26 | 99,04 — | трагови 0.70 Коко ен јаје и 2 о 0,53 2 то о млеко жене . . .. 2,29 3,78 6,21 0,31 87,41 кравље млеко . .. 3,66 3,62 4,48 0,68 | 87,22 ементалер (сир) . .| 29,49 | 29,75 | 1,46 4,92 | 34,38 бео Пе они аи ан 9,2 13 55 ДЕЈ 35:39 боранија .. ут 212 0,15 6,60 1,18 | 88,75 сочиво (суво). 1 25:0 2,0 60,0 205 12,5 то аи (оу вео КО 1:89 | 52,7 2,6 13,92 кромпир ... .. 1,3 0,15 ! 20,0 1,0 76,0 РУСИ непца и 1,89 0,20 4,87 1,23 | 89,97 спанаћ... 3,49 0,58 4,44 2,09 | 88,47 ораси (без љуске) . И ЕТ Бе о као неми 2 (0 7,18 (а суке ан Па 0,36 — (22. — 84,79 грожђе -· +. . · 0,6 – 14—28 0,53 | 77—81

Алкохол, зачини и др.

Поред основних саставних делова хране с којима смо се упознали и који се налазе у разним размерама у храни свакога човека и сваке животиње, улази читав низ других тела у њихов организам, било као природни пратиоци основних састојака хране, било да их човек одвојено узима.

А Оно Многи људи, вероватно већина људи, узимају данас у облику теза разноврсних пића разне количине алкохола у свој организам. Алкохол вина, ракије, пива итд. јесте етилалкохол СНСЊОН. Алкохолна пића се од памтивека употребљују, а справљају се превирањем разнога воћа или зрневља: грожђа, јабука, шљива,

жита, јечма итд. Док се пиво добива превирањем екстракта проклијалога јечма, слада, који садржи у изобиљу угљених хидрата,