Otadžbina

БОЛНА МАЈКА

569

И видар је долазио, Да ми вида горке јаде, Ти му за то новцем плати Ти му готов новац даде? Јели да су добри људи То нам они добро чине, О погледај благи Боже Нине душе милостивне!

Што не збориш ћери мила Зашто скриваш очи твоје? Ој придружи покрај мојих Молитвице лепе твоје. Ма ти ћутиш ? Шта је, реци ? Оузе квасе твоје лице? Еј, сад знадем откуд ово, Авај, мене сиротице!

ДРАГУТИН Ј4хЛИИ.

ДЕСПОТ СТЕВАН ЛАЗАРЕВИЋ ЗА ВРЕМЕ ТУРСКИХ МЕЂУСОБИЦА (1402-1413) од јЉ. ј^ОВАЧЕВИ-КА (НАСТАВАК). И ако нам се није сачувао уговор између Стевана и Жигмунда, из позннјих одношаја њихових дају се извести ове три главне тачке. 1. Стеван је признао Угарској право на бановину мачванску и Београд с његовом облашћу. 2. Добио је у баштину област београдску с Београдом, 17 а може бити и с( Мачву и , ако то није било доцније, јер је њоме владао пред смрт. 3. Оба су владаоца обећали један другом узајамно пријатељство н помагање у ратовима. Нема сумње, да су овом савезу с Угрима и тада била противна нека српска властела, као год и 1398. 17 — — окргтагетк мисто придћреуенадго Бт„игрддд н нспрошћ се отк Воугрћ, понкже лште н ш, пр^д-Ел-Бхк срћБћскмн^ћ дежнмо гестћ, гако нд ср1.д|,1|н н плештоу ^емлн оугр|»скон оврЂтдгетћ се- Е ели наш Константин, Н4. 284.