Otadžbina

78

бугарске школе по македонији

и отишао сам из Москве. За мене то беше срећа, које и нема на земљи: на ипак, ја сам се борио са собом, и увидех најпосле, да ми без ње нема живота. И сада треба да се одлучим... — Па што си отишао из Москве ? — Ах чекај! Ах, колико је ту мисли! Слушај само. Ти и не знаш, шта си учинио од мене тим питањем. Ја сам толико срећан да сам чак сам себи одвратан; на све сам заборавио. Данас сам чуо, да ми је брат Никола. . знаш он је овде .. чак сам и на њега заборавио. Мени се чини да је и он сам срећан. То је да човек нзлуди. Али има једна ствар, која је ужасна... Ето ти си се оженно. ти то мораш осећати... ужасна је то ствар, кад се ми матори људи, који смо век свој провели не у љубави него у греху, на једанпут приближимо каком чистом, невином створењу; то је одвратна ствар, и човек се осећа недостојним. — Ну, па ти ниси баш такав грешник. — Па ипак, рече Љовин ипак... л — Шта му. знаш, одговори Отепан Аркадијевић, такав тЛ^ овај свет. — Ја се тешим само оном молитвом, која ми вазда беше на срцу; опрости ми не по заслугама мојим, него по милосрђу твоме! Тако мп ваљда и она може опростити. ( наставиће се)

БУГАРСКЕ ШК0Ј1Е ПО МАКЕДОНИЈИ Од ХЗ+5. I. Управа и организацнја бугарског просветног покрета у Маведонији. Противници тога покрета.

Сав готово уређен нови бугарски народни живот почиње се од установљења Бугарске Ексархије у Цариграду. После дугачке борбе са грчком патријаршијом, која је настала после кримског рата, установљење Бугарске Ексархије или самосталне Бугарске народне црквено-просветне организације у Турском царству, свршило се проглашењем Султановог берата од 28 Јануара 1870, којим је основана Ексархија. Ексархија је прва по мислима бугарских патриота обележила границе бугарској народности које су се после још већма раширене показале у Сан. СтеФанском миру, Ексархија је начинила приступ у иеторију кнежевине Бугарске, Ексархија је имала да послужп за