Otadžbina

82

0 СКЉКЉЈ" ТПЦА

0 СЕЉЕЊ7 ТИЦА I Шта бива преко зиме с толиким животињама што их у лето видимо растурене иа све стране, и куд се оне у зиму девају ? Највећи део ироведе зиму скривено у земљи, дупљама, под маховином и кором од дрвета, у глибу на дну речнога корита, где целу зпму преспава и тек кад наступп топлије доба, оне излазе из својих скривеннх места да траже хране, ако је иначе нису за времена прикупиле да им се нађе онда, када је земља покривена снегом. Овако чине црви, мекушци, пауци, сви инсекти, рибе, гмизавци, водоземци и неколики сисари, а исто тако и многе из најниже развијених класа животињских (инфузорије и ризоподе, које се тада енцистирају, тј. на површини њихова тела одлучи се чврста материја, ко.ја их брани као љуштура у пужа). 1 Али тице тако не чине. Оне се не крију под земљу, не граде себи нарочита склоништа за зиму, ма да се оне иначе одликују великом вештином грађења гнезда, нити збирају храну за зиму, него оне још пре него шго је наступила зима, одлећу из наших у друге, топлије крајеве, где остају преко зимо, а у пролеће се опет овамо к нама враћају, и овим сзљењем замењено је у неку руку зимско спавање у других животиња. 2 Број тица селица све је већи, у колико који крај земље лежи ближе полусима, док се на против под екватором ни једна тамошња тица не сели. 3

1 Узгред нека је поменуто, да осим оваквог зимеког спавања има и летљег, а то је иод троиима, када наступе велике жеге и суше, те се онда понеки гмизавди, водозеуци и рибе завуку дубоко у глиб, коме с? горњи слојеви сасуше у кору. X. К. ЗсктагЛа, 2оо1о§1е, I. \\"Јеп, 1887.

2 Ластавице могу по некад случајно зиму преспавати, јер су овда ■онда нађене укочене но рупама око обала и испод кровова тороњскпх у Енглеској, Немачкој и Француској. Овакав случај наводи и Ј. Торбар из околине Загреба.

3 Оваквог редовног као и нередовног се.љења има и у осталим класама животињским, о чему ће бити напомена на крају чланка.