Policija

368 —

уопште, злоупотребљује од стране, извесних неисправних и несмотрених лица. Осетно се примећује да ватрено оружје носе без икакве нужде и потребе многи неозбиљни младићи и други неисправни и вумњиви људи: по уобичајеним саборима код цркава, сеоским уобичајеним састанцима ради забаве и весеља, заветинама и богомољама, по вашарима и другим дневним и ноћним скуповима. Услед тога се при разним сукобима и свађама ОВИХ неисправних људи и неозбиљних младића и при недопуштеном пуцању и шенлучењу дешавају разна злочина Ле из ватреног оружја и други немили призори.

(С тога вам на основу чл. 12 закона о уређењу округа и срезова, у интересу личне безбедности наређујем: да одмах на основу чл. 41 закона о уређењу округа и срезова и 5 326 кривичног законика издате писмену наредбу са одређеном казном у томе смислу: да нико не сме, без нарочите" писмене дозволе ваше, носити ватрено оружје на поменутим састанцима и скуповима, изузимајући оних лица, која ватрено оружје носе по службеној дужности.

Ову ћете вашу наредбу одмах јавно саопштити народу у подручном вам срезу преко општинских власти у најкраћем року и добити званичан извештај, да је наредба народу саопштена. После тога ћете свакога ко би поступио противно 589 наредби, казнити осетном законском казном. :

При издавању писмених дозвола за ношење ватреног оружја на саборима и поменутим скуповима, обратићете строгу пажњу на то: којим лицима треба оваке дозволе издавати. У писменој молби, којом се тражи дозвола за ношење ватреног оружја по саборима и осталим поменутим скуповима, молилац треба да наведе основану потребу и нужду, због које мора носити оружје. Овакве дозволе не треба издавати у опште: младолетницима, људима, који су одани пијанству и уопште свима оним људима, који су осуђивани за разбојништва, убиства, покушај убиства или су иначе сумњиви и склони на: свађе, нереде, бој и друга слична дела. | ПИ

Наредбу вашну, издату у овоме смислу, послаћете ми одмах на основу чл. 42 закона о уређењу округа и срезова у верном препису на увиђај, са извештајем, да сте је уобичајеним званичним путем обнародовали у подручном вам срезу.

Ову моју наредбу саопштићете претходно у целости свима подручним вам општинским властима ради знања.“