Policija

О

Дивљаштво по београдским улицама

· Сви знамо, "и то тако често понављамо: како Београд, по ономе, што му је природа дала, има услова да постане један од најлепших градова. Природа дакле и наши стари, који су нам својом крвљу и главама својим откупили ово парче земље, дали су нам много, неоцењено много. Али, на несрећу свега Српства, ми, овдашњи Срби, утонули у деценијама дугу одвратну политичку и партизанску борбу, нисмо имали времена да на Београд мислимо. Уместо да смо од Београда створили град чист и уредан, леп и оку симпатичан, па да га и странци који и из већих градова дођу и остану у њему неко време, оставе задовољни и сачувају га у пријатној успомени, ми смо нехатом, мурдарлуком и оријенталским јавашлуком својим успели, да га се ратосиљају и по злу спомињу и они, који пробаве у њему само један дан, и провезу се улицама његовим само један сат. Џомбе, блато, прашина, баруштине и отров, чега свега има и у главној Краљ Милановој улици, неумитни су сведоци о томе: како ми водимо рачуна о оном, што тако помпезно и бедасто поносито крстимо Пијемонтом Српства.

И одиста за дивно је чудо што већ у. Европи нисмо постали провербијални са неуредности своје; чудо је што већ досад није скована реч: неуредан као престоница Краљевине Србије.

Колико смо пута сви ми слушали запомагање и штампе и појединаца, кад год је било говора о страшном нехатуи београдске полиције и београдске општинске власти, па све узалуд. А међутим и само са ово пара што смо већ досада унели у Београд и његово уређење, Београд је могао да буде без многих жалосних примера наше неуредностии наше аљкавости. Јер, ако су нам потребни милијуни новога општинског зајма за послове вишега стила, већина свакидашњих слика и доказа нашега мурдарлука, могло је већ давно нестати са улица београдских и на саму какву строгу наредбу полицијске и општинске власти.

Ми ћемо за то навести неколико примера. |

Почећемо с оним бедницима, с оним људима које ми и данас зовемо хамалима, тим насамареним јадницима, онако као _ што су и магарци осамарени. Судећи по преисторијским самарима тих јадних људи, наше власти изгледа налазе, да се у Бео-