Policija

— 361 —

жандармерија у Грчкој стоји на другој висини. Ми смо покушали да модернизирамо жандармерију неком школом, а не водимо рачуна, ко ће према садашњим приликама ступати у жандармерију.

Није никакво чудо што жандарми не познају ни своје старешине,

ни друге познате личности! а за какву деликатнију службу немају ни појма. Ми већ десетак година имамо антропометријско одељење, а непознато нам је, да ли је бар које године био приређен какав курс, у којем би се органи полицијски упознали с радовима у овоме одељењу, које треба да буде школа за наше младе криминалисте. Шта је урађено с рефератима оних чиновника, који су слати на страну ради студија полицијске струке, и да ли је водило Министарство рачуна, да ли су по повратку на пракси они показали какве резултате.

Ето ово неколико претходних примедаба изнесмо пред намеравани рад на "полицијским реформама, задржавајући право да се вратимо на детаљније излагање свих мана и недостатака, који су уочени у овој струци и које би требало избећи. При изради пројеката законских не треба се слепо. држати страних закона и простог копирања него према стеченом искуству и нашим приликама дати материјал, који ће задовољити праву потребу нашег живота. :

Као што рекосмо при овоме послу треба брзог и систематског рада. Ми ћемо ове редове завршити по познатој истин-_ ској фрави „мање закона — више законитости“. МЕР реферата = више рада! –

Ч.А.К.

У служби јавне безбедности

Начелник округа ужичког Г. М. Зотовић издао је, пре крат" ког времена, један врло уместан распис о забрани ношења оружја у округу. Тај распис Логос овде у целини са његове опште важности. (Он гласи:

„Слобода држања и ношења ватреног А код нас се,

ПРЕ а Писцу ових редова десило се, да га је жандарм у возу пре неки

дан питао за име, и ако скоро сваки други дан путује. Комесар железничке

г' полиције извињавао га је, да је „нов“. А за што се на оваквим местима постављају „нови“ 2! ;