Policija

_ 358

_У одбрани личне и имовне безбедности, вашим је грудима намењен први ударац. Ви тај ударац морате примити, не распитујући каквог је сталежа, вере и народности, онај кога заштићавате.

Нису били ретки случајеви, да су многи од ваших другова, _ на тај начин и главом платили. Али су зато сви ти ваши дру= гови, у очима свију нас, велики и узвишени, јер су се они савесно одужили Краљу и Отачбини.

Останимо и даље свесни чувари реда и сигурности у земљи у славу Краља и Отаџбине.

Честитајући вам данашњу Славуи Прелеве тате пати установе жандармерије, позивам вас, да заједно са мном узвикнете, "нама војннцима увек мио израз: „Да живи краљ и Његов Дом! Живио! Живио! Живиол“ |

Други је говор гласио:

Жандарми!

„Не један пут ви сте имали прилике да се лично уверите о великој пажњи и очинском старању ШЊеговога Краљевског Височанства Престолонаследника Александра за напредак ове команде.

И данас вам се дала прилика да будете сведоци.

За педесет година установе жандармерије, она није могла забележити свечанији дан него данашњи. До овога тренутка, жандарми и њихове породице, остајали су тако рећи на улици, када дође дан, да им се каже илии сами увиде, да због своје изнемоглости не могу и даље остати у жандармерији.

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар, умотрио је то, и ево се данас појављује као оснивач хумане установе жандармеријског фонда, с прилогом од хиљаду ди– нара. Он је овим ударио камен темељац овом фонду.

(Сам овај факт, улива нам наду, да су близу дани остварења овог фонда.

Ваше Краљевско Височанство !

Вашим присуством, Ви сте увеличали ову нашу ретку про"славу, а Ваша дарежљива рука учинила је, те од сад жандарми могу весела лица гледати у своју будућност.

Дозволите ми Ваше Краљевско Височанство, да Вам у име свију жандарма кажем: Хвала Вам!

Жандарми!

Вас пак жандарми позивам да заједно са мном ускликнете мио нам израз: да. живи Његово Краљевско Височанство, Престолонаследник Александар | Живио! Живио! Живио!“