Policija

— 359 —

Завршујући ове ретке наша је искрена жеља, да се наша жандармерија не заустави на овим постигнутим успесима, већ да сада још већом вољом и снагом прионе на рад око „преуређења своје струке и побољшања свога положаја, како би што успешније одговорила своме позиву и као полицијска и као. војна установа. Што се пак тиче жандармеријских библиотека, којих сада има у Ваљеву и Београду, ми се надамо да ћемо ускоро бити у могућности да забележимо њихово постојање и установљавање и по другим одредима. То би у осталом било и правично и врло потребно.

О полицијским реформама

Полиција“ је у једном од својих бројева објавила да је г. Министар Унутрашњих Дела двојици својих чиновника ставио у дужност, да у неколиким страним државама виде и проуче: организацију и функционисање целокупне унутарње управе; организацију полицијских власти у ужем смислу; борбу против криминалитета уопште и уређење самоуправних тела и њихов однос према држави и њеним органима, како би се на основу њихо-_ вих извештаја могле предузети реформе у нашој полицији

Делећи мишљење писца чланка „О намераваним полицијским реформама“, да је шестонедељно студирање недовољно за потребно проучавање и сувише опширнога и компликованог задатка који је стављен поменутим експертима, налазимо дао овоме питању треба проговорити на овоме месту искрено и отворено, да би се намераваном послу олакшало и овим примедбама,

Пусац ових редова из сопственог искуства зна, да су за последњих десет година стално били на дневном реду неколики законски предлози од пресудне важности по организацију и функционисање целокупне унутарње управе, па су остали само предлози и ништа више, јер ниједна влада није сматрала за потребно из разних узрока да ова питања дефинитивно скине с дневног реда.

Још за време владе радикално-напредњачке истицала се потреба за решењем чиновничког питања, па је то остало нерешено и под Уставом од 1903. год. То пак питање није се могло решити, док се претходно не реши питање о Централној Управи.