Policija

__| а, па је тако и Ми | мо. Нема ту шта ново да се

измишља, јер су од нас паметнији народи, одавно | то из-

МИСЛИЛИ. БСМ.

Није погрешно мишљење!

На мој чланак Оли реформе“ ; штампан у „Полицији“, г. Илија Радивојевић, мајор, реагирао је неким својим напоменама у бр. 22. „Полиције“ под натписом „Погрешто. мишљење“.

Г. Радивојевић није добро прочитао мој чланак. Зато је и правио погрешне закључке. И ако би било излишно да коментаришем моје мисли, ипак ћу учинити задовољство г. Радивојевићу да му на његове напомене дадем обавештења.

Кад сам казао да данашњом жандармеријом не можемо бити задовољни, не можемо претпоставити да је пређашња, рецимо пре 10 или 20 година, била боља, кад су и прилике биле примитивније и потребе мање. - а

ја се збиља не могу начудити да г. Р. није могао разумети реченицу:

„за сад жандарми не могу бити прави органи реда, кад се њихов однос према војним чиновима мора да ПИ правалима војне субординације“.

Нисам ни мислио да се жандармерија може замислити без субординације. С тога сам и био за то, да се однос жандарма према војним чиновима овакав не може задржати. По нашим правилима и прописима војних закона жандарми немају никакве власти према официрима и подофицирима (војним чиновима). Не односи се ово на однос жандарма и официра њихових старешина, него на официре, који су у другим родовима војске. И ја сам за субординацију између жандарма и њихових старешина официра, али тражим да се официри подвргавају као и грађани у конкретним случајевима жандармским захтевима, кад су ови у службеној функцији. Потврдићу то примером: у аустријској бањи при коцкању уђу у салу два жандарма. Забране коцку, У којој су учествовали и виши официри. Жандарми обуставе коцку, одузму новац и попишу свима играчима имена. Нико им не замера и непротивстаје. Да ли би то код нас могло битиг Код нас не би могло бити, баш кад би жандарм имао право на то.