Policija

112 —

Зато заступам мишљење да жандармерију треба ставити под власт г. Министра Унутрашњих Дела, у чијој би надлежности било и постављање официра, али официра жандармеријских, а наравно оних, које Министар добро познаје.

Кад Министар добро познаје' неколико стотина својих чиновника и кад их поставља и премешта без утицаја политичких људи, моћи ће постављати и неколико десетина официра. Нема ту бојазни од утицаја партијских људи, јер и данас имају утицаја на премештање официра сродници и друге разне котерије, а сви знамо да за жандармеријске официре долазе већином они, који имају да се спремају за официрске истпите.

Наравно да такви слабо поклањају пажње свом редовном послу. Не оспоравам им интелигенцију и вредноћу, али привременост њиховог положаја не даје им могућности да се на овој Дужности од срца и свом енергијом посвете усавршавању жандармеријског кадра. | Најзад има у овој жандармеријској служби са свим других ствари које се у кадру не могу научити.

Нећу погрешити, кад тврдим да ће жандарми са побољшаним платама и пенсијом сталнији бити и боље службу вршити, а да ће и ислужени подофицири ступати у жандармерију доказ је тај факт, што их и данас под лошијим приликама има доста,

и они се могу међу најбоље убрајати. ЧАК.

Из наших закона

=

О буџетима |

По чл. 155 закона о уређењу округа и срезова за срески прирез важи одредба чл. 181 истог закона, по коме је, пак, законском наређењу буџет срески извршан, кад га среска скупштина реши, ако стопа приреза не прелази 207, непосредног пореза, што га срез плаћа.

Држећи се тога јаснога законског прописа, а имајући у виду чл. 145 зак. о уређењу округа и срезова, у многим самоуправним срезовима ради се ово:

"То се бар претпоставља код доброг Министра.