Policija

= 115

оцртао тешкоћу њиховог положаја и оправданост овога захтева. Ту његову преставку, за коју му дугује захвалност целокупна београдска полиција, доносимо у целости, у уверењу да ће и госп. Министар и Народни Преставници од своје стране прихватити и одобрити овај- потребан и праведан издатак. Она гласи:

„са последњих неколико година, од како је, благодарећи уставном и парламентарном режиму, прогрес наше земље почео нагло корачати напред, све су готово наше државне институције доживеле знатне измене у својим првсбитним организацијама, изражујући тиме онај општи земљин прогрес и саображавајући се потребама сувременог живота, а само је наша полиција, као једна од најважнијих грана државне управе, као општа неминовна помоћница свих осталих установа, остала у главном онаква иста, каква је била и онда, када је створена.

У низу тих рефорама никада код осталих устанака није се заборављало да се органима њиховим материјално стање прилагоди измењеним отежаним приликама у савременом животу. Па не само то, него су у многим приликама те реформе код појединих установа, свођене једино на повећање чиновничких плата. Код полиције није било ни једнога ни другога. Код ње је у томе погледу место прогреса очевидно било назаства: реформе је. једне у полицији било, њоме је плата полицијским чиновницима смањена. 5 А Оваквим лоступцима. са полицијом и њеним органима, са установом по превасходству неопходном и великом и са органима тешком службом оптерећеним и великим одговорностима изложеним, нелогичан се чини тај започети прогрес. (Ово запостављање полицијске струке истицањем пред њу других грана државне управе није друкчије него једна неправда, неправда тако изразита и уочљива да и Ри човечности дискутују њено отклањање.

Али што је нарочито а та неправда погађа интересе државне службе. Све ваљано и за полицијску службу пасионирано изилази из ње, или чека моменат кад ће то учинити а полицијски се кадар новим снагама морално и интелектуално квалификованим врло слабо принавља и то тако годинама већ бива, те је настало време, да је јака оскудица у кандидатима за среске старешине из саме струке, а за окружне начелнике правило је да се попуњују људима ван полиције. По који окружни начелник

Полиција ~ 46