Policija

_______10 створен од опробаног и стручног полицајца од тога је правила редак и светао изузетак. Е Е

Али штета од тога неправично награђенога и рђаво обез= беђенога положаја полицијских чиновника по интересе државне и по интересе опште није само у ономе напред изложеноме- у тешком извођењу и одржању доброг полицијског кадра, — него се штета та огледану томе: што хрђаво материјално стање полицијских чиновника отежава и брка његову службену делателност, скучава му круг кретања у друштву и стално му одржава слаб углед у њему, онемогућава му стварање породице, тога _ циља живота сваког културног човека, а у већ створеној поро__дици не да могућности за њено обезбеђење и одржање.

У општим цртама напред обележене последице материјалне необезбеђености стављају полицијског чиновника у борбен положај са моралним искушењима у служби. Ваља признати да он ту борбу води храбро и дурашно и своју савесност до крајњих граница чува и одржава. Али са измењеним и отежаним приликама у савременом животу полицијски је чиновник све више на домаку тих искушења, све је мање отпорне снаге код њега да се од тога зла одбрани. Настало је крајње време да му се помогне. |

Предња опажања иставио сам Вам, Господине Министре, "да оправдам један свој корак код Вас, чији циљ како Вам је назрети из самих тих истакнутих опажања. И ако је овоме сличних корака чињено и раније код Ваших претходника, ја сматрам да ми је овај корак потребно учинити сада у толико пре, што су ми познати Ваши назори о неопходности што скоријег реформисања полиције нарочито престоничке и Ваша чврста воља да полицијске чиновнике, чије вам је критично "материјално стање искуствено познато, брзом помоћи поставите на исти ранг са њиховим колегама у другим струкама.

Али како извођење идеје о широким реформама полиције захтева више времена, но шло критичност положаја органа престоничке полиције може очекивати, ова моја представка ограни“ чиће се на то, да код Вас издејствује палијативне мере за от= " клањање те критичности и тих невоља.

Чиновници престоничке полиције, не само да су у несравњено горем положају од чиновника осталих грана државне управе, него су у знатно горем и од положаја полицијских чиновника у унутрашњости, И као што је положај једног полицајца у опште