Policija

0

-неприродан и неправичан према положају других чиновника тако је и положај престоничког полицајца нелогичан у поређењу са полицајцима у унутрашњости. Већи додатак полицијског чиновника у унутрашњости правда се већим његовим трошковима при изласцима у срез, јер вели се, таквих издатака нема по варошима и у Београду. _ –

Квартирина пак среских чиновника ничим се не оправдава, "наравно у поређењу са београдским полицајцима. |

Али кад се мало дубље осмотри, тај излазак среских чиновника са природом делања једног члана управе, или писара намах ће се опазити, да и једни и други имају потребе за подједнаким додацима при вршењима службе. Да то докажемо:

Један писар београдске полиције у години дана има 120 пуних дана (24 сахата) дежурања у кварту. Свако то дежурање кошта њега по четири динара. То чини 480 динара. Даље сваки писар дежура најмање 15 пута годишње преко ручка, при управином телефону, којом приликом учини трошка 30 динара и најмање пет пута годишње дежурни је у позоришту, што га кошта најмање 5 динара. Он дакле прими 360 динара годишње од државе на репрезентацију, а стварно утроши најмање 500 динара. Велим најмање, јер нисам рачунао дупла, па на дуже временаи непрекидна дежурања при квартовима приликом приправности, нисам урачунао трошкове при недељним потерама, ванредне трошкове при свечаностима, при доласку страних владара и томе подобно.

То би се исто могло очигледно показати и калкулацијом додатка на репрезентацију чланова управе. И код чланова и код писара београдске полиције јасно је, да репрезентовање поло= жаја не само премаша додатак на репрезентацију него им узима и замашан део њихове плате. Она не остави ни онај минимум потребан за опстанак, него их гони у новчане заводе; отплата дуга гони их на ново задужење и крајња каријера њихова у исто је време пропаст и њихова и њихове породице.

Осмотрићемо и буџетирање доходатака за живот полицијских чиновника у Београду.

Један полицијски писар 1 класе има систематичне плате 1200 дин. годишње. Сви облици пореза и улог у фонд износе 'око 180 динара. За живот му остаје 1020 дин. То је месечно 83:50 динара. Но није довољно ни за стани храну, јер нормална цена једне собе је 30 дин. месечно, месечни абонмам за храну

46"