Policija

= 355 —

издао: Ово у толико пре, што је стока купљена јавно, и што су се њен првобитни и познији сопственик изравнали,

Још се скреће пажња суду начл.7и8 поменутог закона, „који спредељују како се има поступити са продавцима стоке који не би имали сточних уверења, као и с купцима који би стоку купили без ових уверења.

ж

Милоје Мишић, општински деловођа у Вл. Хану упутио

нам је ово питање:

„Место Владичин Хан, где је општинска управа и надлештва: пошта и телеграф, финансијска управа и среска канцеларија, село је и среско место. У њему постоје 12—15 радњи и дућана: бакалских, занатлијских, механа и других.

Пијаца — пазарни дан — је у овом месту у петак, када се доноси разна роба, људска и сточна храна и дотерује крупна и ситна стока у циљу продаје — на општинском земљишту, ·Разуме се, да се овом приликом пијаца и улица затрпавају ђубретом.

Нисам нашао ниједан законски пропис којим би општина била овлашћена да за ово наплаћује какву таксу у корист своје. касе, па с тога питам: има ли законске могућности, или ког другог излаза, за наплату ове таксе, јер општина нема могућности да у свој буџет уноси потребну суму за чишћење улица,

Молим да ми се у првом наредном броју по овоме да обавештење“.

На ово питање одговарамо:; ·

Кад место Владичин Хан није оглашено за варошицу, онда његова општина нема права да наплаћује таксе по закону о таксама (Тар. Бр. 394, 395, 396, 397, 398 и др.), али на основу _

тач. 4 чл. 128 зак, о општинами свака општина има право да наплаћује таксе за употребу општинских установа. Пошто општина Вл. Хан има право на пазарни дан по самом закону о панађурима и недељним пазарним данима (чл. 1), и пошто је општина одредила своје имање — плац — за пијацу, коју мора одржавати у добром стању и снабдети свима потребама за што боље обављање куповине и продаје; на коју, дакле, мора чинити нзвесне издатке, то она, бар по мишљењу уредништва, има и права да наплаћује извесну таксу од оних који се пијацом кои 5.