Policija

— 358 —

земљу, вукући за једно уже. То је био — лифт — или боље дизалица, којом се роба у оваким радњама спушта у подрум или износи по потреби. Приликом прегледа радње нисам приметио дизалицу услед на њој наслаганих сандука, а сада не губећи ни гренутка притрчах и скочих на сандуке који су већ били у покрету.

Кратко време био сам путник на овој справи, која се нагло заустави ударивши у под. У подруму је било мрачно. Срећом имао сам при себи своју џепну електричну лампу те осветлих пред собом. Истога тренутка гласним узвиком изразих своје задовољство: дигох са земље пред собом једну између МНОГИХ. кошчица од шљива и упутих се прозорчету кроз који је слаба дневна светлост продирала у подрум. Прозор је гледао у двориште зграде. На зиду испод прозора јасно су се распознавали трагови суљања. Истина и на овоме прозору биле су уобичајене гвоздене пречаге али ме оне више нису буниле. Вратио сам се помоћу дизалице у радњу и изађох у двориште — па бацих поглед не би ли и сам нашао "још коју од ових драгоцених кошчица. Заиста, нашао сам неколико, те тако у лову на кошчице прођох кров капију у дну дворишта. Као што је познато многима, ово двориште кроз ту капију стоји у вези са једним сокачетом, које излази на Узун Миркову улицу до општинске зграде. Баш из овога сокачета најлакши је присгуп преко рушевина, у позадину покрадених радња.

Свратих још једном у ове радње да узмем тачан опис покрадене робе па се вратих у кварт. се

Било је већ скоро 11 часова. Пошто сам прегледао све забелешке и сабрао утиске, донео сам закључак и одмах написао следећи распис:

Свима квартовима. Прошле ноћи извршене су три опасне крађе робе и новца у реону овога кварта. У крађи је учествоБало дете или закржљали дечко величине детета од 8 година. Од особених знакова: мора имати несразмерно малу и деформисану глуву. Одевен је у плави капут и прслук на два реда дугмади. Панталоне дугачке црне са белим пругама. На ногама жуте ципеле на дугмета, величина 41. У случају проналаска упутити кварту варошком. =

"Овај распис дадох једном жандарму да га телефоном са-