Policija

== 504

главио се па сам га једва извукао. Него хајде болан да ти пробаш. Није далеко.

Оволиком наваљивању Ћаморе, Пикавац се није могао одупрети. Пође са њиме и Сељом, те кад дођоше до рушевина у сокачету до општине, попеше се и предвођени Ћамором допреше до прозора радње Д. Божић и Друг. Овде се Пикавац свукао го — наг, па је ипак и онако жгољав једва успео да се провуче кроз решетке. Ћамора му додаде свој тесак да му послужи за обијање. Пикавац им је изнутра додао штоф, свилу, одело и ципеле па се опет извукао а тесак је заборавио унутра. При облачењу обукао је ново одело и ципеле а старо затрпао циглама. Идући даље за Ћамором скочише у суседно. двориште. Овде Пикавац примети разбивен прозор и упита шта је то и ко је урадио.

= Не знам, одговорио им је Ћамора. Него ходи да узмемо мало шљива. Знам да их има унутра. Уђосмо сви кроз прозор. Кад тамо пуно шљива по патосу у дућану, те ара џепове, прича Пикавац.

Сакрили су, по упуству Ћаморе, шгоф и свилу у рушевинама па опет пођоше за њим те прођу у двориште првостепеног суда. Овде се по наређењу Ћаморе Пикавац и Сеља спустише кроз прозор у подрум, па даље све по његовом упутству нашавши дизалицу попеше се у радњу. Покравши новац врате се истим путем. Већ је почело свитати у велико. Пожурише те узеше штоф из рушевина и понеше га на Дорћол да га продаду неким Ћамориним пријатељима — Јеврејима. Продали су све по 12 круна метар и добили око 300 круна. (Штоф је по процени вредео 60 динара метар а цела количина 4000 дин.)

У пратњи наредника и још два жандарма послао сам Пикавца да нађе те шрговце.

Кроз непун сат имао сам их пред О заједно са покраденим штофом и свилом коју су „купили“. Трговци су били Мориц Анаф и Нисим Бераха, обојица од 18—19 година стари. Другог занимања нису имали. Пе је роба код њих нађена, признали су да су је „купили“ по 12 круна метар. За покај рекоше ми и стан Ћаморин, од кога су купили.

Послао сам одмах патролу. која се убрзо врати али без Ћаморе. Опазивши благовремено жандарме побегао је, али је зато на лицу места остао мање вешт Сеља кога ми дотераше.