Policija

= 365 =

ЛИСТАК „ИНЖЕЊЕР“ ХОФМАН

епизода из прошлога раша од Б. К. М.

Један наш београђанин, човек познат и изван граница. наше Отаџбине као посредник за индустријске послове и пре дузећа, добио је из Брисла у Белгији, под 23. мајем 1911 године, писмо следеће садржине:

„Господине, _ Госп. Ото Фон Штафелмор предао ми је данас вашу узајамну кореспонденцију. г

Као што сам из ваших писама видео, ви можете у вашој земљи примити посредовање за крупне индустријске послове, чиме би могли бити мени од велике помоћи.

Моје друштво, коме сам ја Генерални Директор [то само узгред спомињемј занима се такође пословима: затварањем долма, грађевинама на води, зидањем и копањем, прављењем железничких пруга и т. д. Што су објекти већи — у толико _ боље. Тако смо у овај мах у преговорима са Вапаие Ттрепа! Офотап у Адену за један објекат у вредности 3,000.000 фра-_ нака; са једном великом руском фирмом, за објекат од 50,000.000 Пе Даље, имамо у Енглеској један посао од- 7,000.000 Фр 5. == 175,0000.000 франака.

Ми радимо већином са својим сопственим материјалом, дакле и Вејоп-апте и Вејгоп-сотрите.

Ми имамо своју цемент фабрику у којој правимо нарочити цемент; [финоћа млива 5840 маша по ачетј!

У пределима где се налази песак, шљунак или прани камен зидамо најрадије, јер су земаљски фактори за нас врло важан фактор. “

Ако нам се даде довољно осигурања, капитализирамо сваки добар посао, и у колико је овај већи — у толико радије.

У нади да ћу од вас и друго шта чути бележим се, са особитим поштовањем Фридрих Хофман“.

Н.8. „Докле год ствар не узме очигледне облике, нашу преписку сматрам као приватну коресподенцију“.

: У индустрији цемента и мрамора познате су тако зване „Хоф“ манове пећи“ као најбоље. Али и изуметак ових пећи и њихова својина, далеко су од писца овога писма Хофмана,