Policija

= 367 =

При свем том за Хофмана је остао омогућен други посао, на који је он нарочито и рачунао.

Еле, дошао је у Мали Јастребац и отпочео сечу шуме.

Јануара 11. 1915 године поднео је нашем Министарству __ Војном у Нишу молбу, тражећи да му се даду 120 аустријских заробљеника, који би секли шуму, а које би он пристојно издржавао и давао им поред тога и плату. Ову молбу мотивисао је тиме: што он сече шуму ради хитних потреба Министарства Војног, за гориво; ради потребе Управе Државних Монопола, опет за гориво а и за грађевинске циљеве, и ради потребе нишке општине, такође за гориво.

Пре него што би донело решење о овоме тражењу, Министарство Војно обратило се своме Економном Оделењу са питањем: је ли доиста са Хофманом закључена каква погодба · о лиферацији дрва за Министарство Одговор Економнога Оделења гласио је да није, као год што није било истина ни оно, да је сличне уговоре овај човек имао са Управом МР Монопола и Општином Нишком.

Може се као поуздано претпоставити, да је Хофман на некакав начин сазнао шта је Министарство Војно урадило по предњој његовој молби, т. ј. да је тражило потребна обавештења о томе, је ли он збиља био лиферант Министарства Војног и т. под. И, како је било очевидно да ће бити ухваћен у лажи, и, да неће добити заробљенике које је тражио, он се врати у Јастребац.

Али, он је хтео да, по сваку цену, има аустријске заробљенике. Па како му је први план и покушај пропао, смислио је други, по његовоме мишљењу бољи и препреденији од првога.

Фебруара 21. године 1915. обратио се Начелнику Среза Соко-Бањског, молећи истога за дејствовање да добије потребан број аустријских заробљеника ради сече шуме у Маломе Јастрепцу, које ће он хранити и поред тога давати им плату. И ову молбу мотивисао је тиме, што је уговором обавезан свакога месеца испоручивати Министарству Војном за | болнице по 2000 кубних метара дрва и железничкој станици у Грејачу по 3000 метара. А да би Начелник срески тим пре учинио корак у циљу задовољења његове молбе, навео је још и то; како су код њега већ радили поменути заробљеници, њих