Policija

ГА те прије ПАН

— 368 —

300, од којих су се 278 разболели а остале је услед тога морао вратити. Заробљеничкој Команди.

Ову Хофманову молбу Начелник Среза Соко-Бањског спровео је Госп. Министру Војном, и кад ју је Министарство примило, било је на чисто са тим, да је Хофман варалица. Питање је било само у томе, да ли је обичан — прост варалаца, или нешто и од тога горе. Она околност, што је упорно тражио аустријске заробљенике, говорила је, да је нешто више од простога варалице. И руковођено тиме Министарство је захтевало да му се Хофман лично упути. Кад му је упућен, оно га је узело подробно испитивати о свему, што би могло ма колико

_ светлости бацити на његову личност и улогу. У његовоме са-

слушању верно је записано шта је овај и како одговорио и ми

ћемо овде изложити тај његов одговор, како нам га је један

наш виши официр саопштио, а који је несумњиво тачан.

Он је одговорио: да је родом из Гислау у Немачкој, али да је последњих година живио у Белгији и да је белгијски поданик. Доказао томе није могао дати, а није имао ни пасоша, осим што је имао легитимицију са сликом, издату му у Белгији.

У Србију је допутовао, рекао је, децембра месеца 1912.

године и настанио се у Београду, где је пробавио 3—4 недеље...

Кад је одговорио ово учинио је брзо исправку, да је ово време провео у Француској, Енглеској и Белгији, а остало у Србији!!! (Сад нека ко може погоди колико је провео у Србији).

Даље је навео, како је у Србију дошао као пуномоћник некога немачко-руског трговачког друштва, коме је централа у Петрограду, даље, неке фабрике локомотива из Париза, и најзад, неке фабрике оружја из Хербестала у Белгији.

„Али нисам још закључивао никакве послове са фирмама у Београду, већ сам радио само са Министарствима: ГраБевина и Војним. Са Министарством Грађевина закључио сам погодбу да лиферујем 3200 вагона из Француске, али вагоне нисам још испоручио зато, што је транспорт вагона отежан услед европског рата.“ (Колика је лаж ово најбоље утврђује околност, што ми свега имамо око 4000 вагона, па куд би то могло бити да набављамо наједанпут 3200! Међутим, преко Хофмана није био поручен ни један вагон), А да би овоме своме изношењу дао већу вероватност, додао је:

— „У Министарству Грађевина добро ме познају г. г.: