Policija

— 373 —

према онима, који су насрнули' на полицијске органе.

Судови за малолетнике, Америка је прва земља у којој су установљени судови специјално за малолетнике. Први таКав суд уведен је 1899 год. у Чикагу. После је дошла Енглеска у 1908 год. са тако званим „дечјим законом“, по том Швајцарска и Белгија у 1912 год. Норвешка их је увела 1915 г. Установа „Дома за поправку малолетника у Београду“, о коме смо до сада имали прилике да пишемо у листу, може се сматрати као један корак ближе доношењу таквога закона за малолетнике и код нас.

Наоружавање полицијских органа у Данској. — На главном годишњем збору данског полицијског удружења, који је држан у фебруару, месецу ове године, донета је резолуција да се поводом учестаних атентата про-

" тиву полицијских чиновника за.

време вршења. службене дужности — умсли Министар Полиције, како би што је могуће пре донео законски пропис о

бољем наоружању полицијских“

органа, као и да се начелно сви позорници, који су до сада вршили службу на истакнутијим местима, замене са по два позорника. Судбина једног Совјетског Управника полиције у Минхену. За време док су у Баварској били господари ситуације раде= ници, од тадашњег совјета је био постављен за управника минхенске полиције неки Дош, младић од 26 година, за кога су баш у истој полицији постојала документа о његовом ранијем неисправном животу и кажњавању због крађа, и то у неколико махова. .

Пре кра:кога времена изведен је итај г. Дош пред специјални поротни суд, да да рачуна о почињеним делима у служби. и ван ње за то време, пошто је многим фактима утврђено да је и свој службени рад и свој приватан живот умрљао многим незаконитостима и неисправностима. У његовоме службеноме стану приређиване су читаве оргије у коме су узимали учешће женске из полиц. света из читаве вароши.

Судски лекари утврдили су. код њега врло. слабо душевно стање, али је суд ипак нашао да ће му трогодишњи затвор добро чинити.

|-

Ирска полиција у сталноме рату са синфрајерима. — Можда ни једна полиција у Европи не ЖИВИ под тежим околностима у садашње време но Ирска.

Свака полицијска станица у томе