Policija

— 375 —

чијем се смењивању или отпуштању из службе често пута, народ радује...“ «

АЕ #

Пријатно нам је да можемо саопштити, да је г. Министар прихватио жељу народау и г. Матијевића повратио за старешину истога среза, одликујући га орденом „Св. Саве“ и класом за до сада постигнути успех у служби.

Како се поступа са напуштеном децом у Америци, — У вароши Денверу државе Колорадо постоји један знаменити судија

по имену Линзи, чија је функ-

ција брига о напуштеној деци. Родитељским саветима и упуствима он успева да велики проценат искварене деце изведе на правилан пут живота, у место да их за учињена дела подвргава казни.

Колико он силног утицаја има на децу показује најбоље овај _ пример. Једног поквареног малишана три пута му је полиција спровела за учињене крађе и преваре, и сва три пута га је он пуштао слободно после дугог саветовања, да се окане таквог начина живота. -

Када му је и по четврти пут

доведен он је отворено дечку · признао да је изгубио веру да ће се поправити и да је принуђен да га пошаље у завод за поправку, који је био удаљен на 250 километара од тога места.

Па и у томе случају он није спровео дечка до завода, већ му је дао потребан новац за пути пустио да он сам оде и пријави се.

Дечко је прецизно извршио. наредбу госп. судије — добротвора. | "Удружење за међусобно потпомагање Копенхашке полиције. — Ово удружење држало је годишњи збор 5 фебруара ове године. Из извештаја управе види се да су потпомогнуте 42 удови-

це. Једној удовици дата је помоћ

за свагда.

Интерес једнога легата поделили су на 50 деце.

Свега су исплатили 27.056 круна.

Друштво има 957 чланова од · којих је у току године приновљено 9 а отпало 10 чланова.

Стање благајне износи 39.348 круна. _

Данске круне су нешто скупље од швајцарских франака.