Policija

Додатак 7. и 8-ом броју „Полиције“.

ОБРАЗОВАЊЕ ОКРУЖНИХ ОДБОРА У ЈУЖНОЈ СРБИЈИ Решење Министарског Савета СМ 1428 од. 5. марта 1020 год.

Господин Министар Унутрашњих Дела писмом СМО 1428 од 5. марта ове године учинио је овакав предлог Министарском Савету: |

„По Указу од 30. јуна пр, год. Устав раније Краљевине (бије проширен је заједно са свима законима и на округе: кумановски, скопски, битољски, охридски, тиквешки, брегалнички, тетовски, призренски, звечански, косовски, рашки, пријепољски, пљеваљски, белопољски, берански и метохијски.

И Устав и закони Краљевине Србије ступили су, према поменутом Указу, на снагу 15. августа прошле године у напред поменутим окрузима, али како тада није било могуће, а то није могуће ни данас, образовати власти по законима који су ступили на снагу, то сам мојим актом од 14. августа прошле године ПМ9О 31916 наредио подручним властима у напред поменутим окрузима, да: што се тиче организације власти по Уставу и законима она има извршити у најкраћим роковима законске могућности, а дошле: ће дужности ших власти вршити сада постојеће власти. И Е

Према оваквом стању ствари, а сходно чл. 42. уредбе о уређењу ослобођених области, буџет окружни саставља окружни начелник са председницима општина подручног му округа. На овај начин у ослобођеним областима постојала је нека врста окружне скупштине, која је имала функционисати после ступања Устава на снагу, по закону о»уређењу округа и срезова, а према мојој поменутој наредби ПМО 31916.

Како се сада појављује потреба да постоје окружни одбори и у напред поменутим окрузима, који би вршили дужност "по закону о уређењу округа и срезова, а нарочито да би расматрали општинске буџете по чл. 108. закона о уређењу округа и срезова, — то ми је част предложити Министарском Савету и а га да донесе решење:

_ 1. Да се председници општина у сваком напред поменутом округу сматрају члановима окружне скупштине,