Policija

= 3

не војничке полиције, која приликом последњег преврата није дала очекиване резултате.

— У Београду се врше припреме за што скоријом организацијом удружења за дресирање полицијских паса. ·

— Питање о интернационалној полицији већ се озбиљно третира у савезничким земљама. Намерава се, да се установи један интернационални кор, који ће имати своје одреде у свима земљама са истим задацима. 0 овоме питању ћемо детаљније писати у листу.

= Дански полицајци су такође.

позвати преко својих стручних органа да што пре укажу помоћ у новцу и другим поклонима оскудној деци пострадалих аустријских (нарочито бечких) и маџарских полицајаца. „Одзив је био задовољавајући.

— У Француској је законом |

уведена нарочита пореза (такса) на послугу. Ко прими у службу странца из савезничке земље плаћа дуплу таксу, из неутралне триплу а из непријатељске земље четвородуплу. Када неко прими инвалида ослобађа се таксе

као и ако у кући има најмање _ А-ро малолетне деце до 16 година или стараца преко 10. година. је

~“

!

Т

— У Гетебургу (Шведска) су полицајци организовали курс :а учење енглеског и немачког језика. За енглески језик јавило се на курсу 125 њих, за немачки 8 а за оба једновремено 34 по- | лицајаца — Свега 167 ученика.

— Норвешки Касациони Суд је донео принципиелну одлуку,“ да сваки полицијски чиновник има права на јаку правну заштиту у случајевима жалбе про тиву њих због службених поступака, како не би због оскудице у одбрани лично страдали.

— Главни годишњи збор полицијског удружења у Копенхагену је одржан 20. фебруара ове године. Поред осталога про грама је председник удружења говорио о авансману полицијских чиновника у иностранству и код њих, после чега је настала дискусија.

— У Шведској постоји нарочито шведско осигуравајуће друштво. ·

— Холандски полицијски лист који излази већ 35 година, од почетка ове године променио је свој досадашњи формат. Сада

излази у периодичним укусним

полумесечним свескама док је раније имао формат дневних

листова.